MC MEDIA NETWORK

Advertisement

Δικαίωση για την ΚΟΕ στη Βουλή – Πιθανά ποινικά αδικήματα για ψευδείς καταγγελίες

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για το θέμα που αφορούσε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ως θεσμό και τυχόν προβλήματα και προοπτικές για ενίσχυση του ρόλου της.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για το ζήτημα που προέκυψε με καταγγελίες εναντίον μελών της ηγεσίας της ΚΟΕ στην Επιτροπή από τρία μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, σε προηγούμενες συνεδρίες, και είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση κονδυλίων προς την ΚΟΕ από το Υπουργείο Παιδείας.

Στη σημερινή και τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για το εν λόγω θέμα, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, είπε ότι ενώπιον της Επιτροπής λέχθηκαν κάποια πράγματα για την ΚΟΕ, τα οποία μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσε ότι «είναι ψέμα», προσθέτοντας ότι το πόρισμα ενδεχομένως να παραδοθεί στην Αστυνομία, κάτι το οποίο θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας, ούτως ώστε «να εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών αδικημάτων που αφορούν τις ψευδείς καταγγελίες».

- Advertisement -

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, σε ερώτηση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, για το χρονικό αποδέσμευσης των κονδυλίων προς την ΚΟΕ, είπε ότι έγινε έλεγχος από το Υπουργείο για την ΚΟΕ εντός Δεκεμβρίου.

Σημείωσε ότι έκαναν τη δική τους έρευνα, είχαν τα δικά τους παραστατικά, τις δικές τους εκτιμήσεις, είχαν ετοιμάσει Πλάνο Δράσης, πρακτική η οποία γίνεται και με άλλους Οργανισμούς, που παίρνουν επιχορήγηση από το κράτος.

- Advertisement -

«Στις 19 Δεκεμβρίου καταρτίστηκε πλάνο δράσης, το οποίο δώσαμε στην ΚΟΕ και υπέγραψε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ σε πλήρη συνάρτηση με το τι μας είχε συμβουλεύσει την περίοδο εκείνη ο Γενικός Ελεγκτής. Το πλάνο είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας περί λογιστικής και δημοσιονομικής διακήρυξης. Στις 20 Δεκεμβρίου μίλησα με τον κ. Ευθυμίου και τον είχα ρωτήσει αν ολοκληρώθηκε η έρευνα και μου απάντησε ότι έχει ολοκληρωθεί και δεν βρήκε κάτι μεμπτό. Καθορίστηκε η συνάντηση μας, η οποία ήταν 28 Δεκεμβρίου, και μου είπε ότι μπορώ να πληρώσω», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είπε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και θα παρέδιδε το πόρισμα 28 Δεκεμβρίου, όπως και έγινε.

«Πήρα και τη διαβεβαίωση ότι έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Οπότε 22 Δεκεμβρίου έγινε η πληρωμή. Αφορά 580 χιλιάδες. Είχαμε δώσει 1,2 εκατ. το 2022, το 2023 ένα εκατ. (200 χιλ., 220 χιλ., και 580 χιλ.), το 2024 θα δώσουμε 800 χιλιάδες», είπε, τονίζοντας ότι είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, παίρνοντας τον λόγο είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αποδεσμευτούν τα λεφτά από το Υπουργείο Παιδείας προς την ΚΟΕ.

- Advertisement -

«Εξετάστηκαν όλα, είναι μέσα στο πόρισμα. Δεν μπορώ να πω κάτι που αφορά το πόρισμα και ενδεχομένως να πάει στην Αστυνομία. Ήταν όλα σε πλήρη κάλυψη», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας ενέργησε όπως έπρεπε να ενεργήσει διότι μιλάμε για την ΚΟΕ, η οποία είχε ανάγκη τα χρήματα για να προχωρήσει στη δουλειά της.

«Όμως η Βουλή απασχολήθηκε για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις. Όταν όμως διαπιστώνεται ότι κάποιος είπε ψέματα στη Βουλή, το κόστος είναι πολύ πιο σοβαρό αλλά πιο σοβαρό είναι ότι κάποιος, ο οποίος βρίσκεται σε ένα θεσμό, πρέπει να είναι προσεκτικός τι λέει και πολύ περισσότερο να ισχυριστεί ψέματα και να συγκαλέσει όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό θα μείνει απαρατήρητο; Καλά λέει ο κ. Ευθυμίου ότι αυτό πρέπει να πάει στον Γενικό Εισαγγελέα», είπε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Ευθυμίου για το τι εννοεί «ενδεχομένως να πάνε στην Αστυνομία». Απαντώντας ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «εδώ στη Βουλή λέχθηκαν κάποια πράγματα, τα οποία μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσα ότι είναι ψέμα».

Είναι, συνέχισε, θέμα Γενικού Εισαγγελέα. «Όταν μου ανατέθηκε από την Υπουργό Παιδείας να κάνω την έρευνα, την οποία τέλειωσα σύντομα, αμέσως επικοινώνησα με τον Γενικό Ελεγκτή και τον παρακάλεσα και αποδέχτηκε να μου δώσει ένα λειτουργό του να με βοηθήσει και μου έδωσε την Ε.Π. Εγώ καθόλη τη διάρκεια της έρευνας που έκανε ήμουν σε συνεχή επαφή με τη λειτουργό και πριν ολοκληρώσω και να βάλω τελεία στο πόρισμα, είχα συνεννοηθεί με τη λειτουργό και την ρώτησα αν είδε κάτι, γιατί εγώ δεν είδα», πρόσθεσε.

Μόνο τότε και εφόσον πήρε το πράσινο φως από τον εκπρόσωπο του Ελεγκτή, έδωσε το σήμα για εκταμίευση των λεφτών, είπε, προσθέτοντας ότι «έγιναν όλα σωστά, νομότυπα και καθαρά. Το πόρισμα ήταν θετικό για την ΚΟΕ και πήρε τα λεφτά».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, σε παρέμβασή του είπε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι απόλυτος και συγκεκριμένος και θεσμικά κατοχυρωμένος, προσθέτοντας ότι «μετά είναι ο απολογισμός προς όλους αυτούς που στεναχωρήσαμε με υπερβολές ή υποδείξεις».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, στη δική του παρέμβαση είπε ότι το πιο σημαντικό για αυτούς ήταν αν υπήρχαν ατασθαλίες ή όχι σε εκείνο που έπρεπε να διερευνηθεί.

«Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι δεν υπήρχαν και συζητούμε αν δόθηκαν τα λεφτά με γραπτό υπόμνημα της Υπουργού στην ΚΟΕ ή εάν δόθηκαν με προφορική οδηγία στην ΚΟΕ. Να θυμίσω ότι τέλος του χρόνου υπάρχει μια ημερομηνία που δεν κάνουν πληρωμές τα λογιστήρια των διάφορων υπηρεσιών. Άρα, αν κλείσει η χρονιά η χορηγία πάει χαμένη», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι από την ώρα που έχουν διαβεβαίωση από την Επιτροπή Δεοντολογίας ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό, το θέμα έκλεισε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε νέα παρέμβαση της είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε να πάρει τη γνώμη του ΓΕ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Γιώργος Κάρουλλας, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ. Ευθυμίου στην Επιτροπή και είπε ότι τα όσα έχουν ακουστεί για την ΚΟΕ στη Βουλή «είναι ψέμα», αναφέροντας πως όπως σημείωσε η ΚΟΕ, έχει φανεί από την έρευνα που έχει κάνει η Επιτροπή με τη βοήθεια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ότι «είναι καθαρή».

«Το θέμα πρέπει να τελειώσει εδώ. Είναι χρονιά ολυμπιακών αγώνων, να μην προκαλούμε αδίκως οποιαδήποτε φόρτο ή ζημιά στις εργασίες της ΚΟΕ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ΚΟΕ έχει την αυτονομία λόγω και της ΔΟΕ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε παρέμβασή του είπε ότι αυτό που αναφέρει ο κ. Ευθυμίου είναι ότι το «ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα που προκύπτει είναι οι ψευδείς καταγγελίες».

«Υπήρξε η καταγγελία. Όταν ο καθένας θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων στον Οργανισμό, έτσι και αλλιώς οφείλει να το καταγγέλλει. Έγινε η καταγγελία, έγινε έρευνα. Δεν πρέπει να πληρώσουν οι αθλητές, ειδικά σε περίοδο ολυμπιακών αγώνων, επειδή 15 άτομα πιθανόν να έκαναν ατασθαλίες και να αφήσουμε την Κύπρο χωρίς εκπροσώπηση ή με μειωμένη προετοιμασία. Θεωρώ ότι έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν, να διασφαλιστούν εκείνα που έπρεπε. Τέλειωσε το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Γεώργιος Χρυσοστόμου, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, είπε ότι υπάρχει ανακοίνωση της Επιτροπής για το πόρισμα, το οποίο αναφέρει ότι μετά από δύο συνεδρίες όλα όσα έχουν λεχθεί «είναι ψέματα».

«Πραγματικά είμαστε σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Έγινε η έρευνα. Οτιδήποτε άλλο υπάρχει είμαστε στη διάθεση να απαντήσουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Νεα

ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ…

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ34226672
ΑΕΚ34218571
ΟΜΟΝΟΙΑ34198765
ΑΡΗΣ341941161
ΠΑΦΟΣ341861060
ΑΝΟΡΘΩΣΗ341571252
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3716111059
ΑΕΛ 371481550
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ3712111447
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ371281745
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ371091839
ΔΟΞΑ37942431
ΟΘΕΛΛΟΣ37692227
AEZ372112417
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork