MC MEDIA NETWORK

Advertisement

(ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Νταβίντ Γκαγιέγκο, τι έκανες στην Ανόρθωση μέχρι τώρα;

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Είμαστε ακόμη στο «καλημέρα» του νέου πρωταθλήματος και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα για το τι βλέπουμε από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος.

Όμως, σε ότι αφορά την Ανόρθωση, τη νέα Ανόρθωση που χτίστηκε το καλοκαίρι, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι έχει την προοπτική να τα πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι και να διεκδικήσει πράγματα από τις εγχώριες διοργανώσεις.

Η ομάδα της Αμμοχώστου πορεύεται με νέο προπονητή, τον Ισπανό Νταβίντ Γκαγιέγκο, ο οποίος όπως και η ομάδα του, αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις μέχρι τώρα.

- Advertisement -

Βλέπουμε μία Ανόρθωση με σαφέστατο πλάνο στον αγωνιστικό χώρο και με ποδοσφαιριστές που ήρθαν για να στηρίξουν το πλάνο αυτό. Παρουσιάζει κάποια νεκρά διαστήματα η ομάδα της Αμμοχώστου και αυτό είναι γεγονός, όμως την ίδια ώρα είναι απόλυτα κατανοητό για μία ομάδα που χτίστηκε σχεδόν από την αρχή αυτό το καλοκαίρι.

Με τα προηγμένα στατιστικά που έχουμε στην κατοχή μας, θα δούμε τι έχει παρουσιάσει ο Νταβίντ Γκαγιέγκο στις πρώτες αγωνιστικές στον πάγκο της νέας του ομάδας.

- Advertisement -

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Email επικοινωνίας: demetriouch@mcmedia.com.cy

Αρχίζουμε λοιπόν:

Ομάδα με σαφέστατο πλάνο

Μέχρι τώρα είδαμε μία Ανόρθωση με συγκεκριμένο πλάνο παιγνιδιού και τους παίκτες να το υπακούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Λέμε καλύτερο δυνατό βαθμό γιατί υπάρχουν και τα νεκρά διαστήματα που όσο περνάει ο καιρός, θα μειώνονται.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα προηγμένα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το SHOOTANDGOAL, φαίνεται ξεκάθαρα το πλάνο που έχει ο Ισπανός προπονητής στο μυαλό του και το πως το ακολουθούν οι ποδοσφαιριστές του.

Ένα πλάνο με τον Γκερέρο σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού να στηρίζει τον ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στην κορυφή και τους παίκτες γενικότερα να κρατάνε σωστά τις θέσεις τους.

Στο πρώτο γράφημα, βλέπουμε τις μέσες θέσεις των παικτών της Ανόρθωσης στο παιγνίδι της πρεμιέρας απέναντι στον Εθνικό. Στο δεύτερο, βλέπουμε τις μέσες θέσεις που είχαν στο παιγνίδι με τον Οθέλλο και στο τρίτο για το παιγνίδι με την Σαλαμίνα.

Παρατηρούμε λοιπόν τους Τεχέρα και Ιωάννου να κινούνται σε παρόμοιους χώρους χωρίς να υπάρχει ο καθαρά ανασταλτικός μέσος, με τους δύο να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της ομάδας της Αμμοχώστου.

Παρατηρούμε τον Γκερέρο να αγωνίζεται πολύ ψηλά σε ένα ρόλο δεύτερου επιθετικού, ενώ από τα πόδια του περνάνε πολλές τελικές πάσες στην αντίπαλη περιοχή.

Παρατηρούμε τους Γκαρσία και Ουαγκέ στα πρώτα δύο παιγνίδια (έλειπε ο Γκαρσία στο τρίτο) να κινούνται στα ίδια περίπου μέτρα, βοηθώντας και οι δύο επιθετικά την ομάδα τους.

Ακόμη και στο παιγνίδι με την Σαλαμίνα όπου έμεινε νωρίς με 10 παίκτες, βλέπουμε τους παίκτες της Ανόρθωσης να έχουν διατηρήσει σωστά τις θέσεις τους, όπως τους είδαμε και στα πρώτα δύο παιγνίδια.

Ομάδα που βγάζει φάσεις

Στους πρώτους τρεις αγώνες που έδωσε η Ανόρθωση, έχει σκοράρει 7 τέρματα δείχνοντας ότι έχει τους παίκτες για να βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα. Ο Καστέλ άρχισε καλά στην πρεμιέρα αλλά στην ομάδα της Αμμοχώστου περιμένουν πολλά και από τον Γκασάμα ο οποίος ακόμη βρίσκεται πίσω από πλευράς ετοιμότητας.

Δεν σκοράρει μόνο η Ανόρθωση, αλλά δημιουργεί και αρκετές φάσεις για τέρματα. Αυτή τη στιγμή η ομάδα της Αμμοχώστου είναι στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος σε ότι αφορά τα Expected Goals (xG) με 5.69 για τις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Άρης με 5.91 xG.

Βλέπουμε δηλαδή την Ανόρθωση να πετυχαίνει πάνω από δύο τέρματα ανά αγώνα μέχρι τώρα αλλά την ίδια ώρα, να δημιουργεί ευκαιρίες για σχεδόν δύο τέρματα σε κάθε ένα από τα τρία παιγνίδια που έδωσε. Και δημιουργεί, και σκοράρει η Ανόρθωση σε ένα δείγμα όμως που σαφώς είναι μικρό, είναι όμως ενθαρρυντικό.

Ομάδα με έντονο κάθετο παιγνίδι

Κάτι που γράψαμε στα ρεπορτάζ μας για την περσινή αλλά και προπέρσινη Ανόρθωση, είναι ότι ήταν μία ομάδα που δεν μπορούσε να παίξει κάθετα, με τις περισσότερες επιθέσεις της να γίνονται από τα πλάγια.

Φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει με τον Νταβίντ Γκαγιέγκο να παρουσιάζει μία Ανόρθωση με πολύ διαφορετικό πλάνο ανάπτυξης, πολύ πιο κάθετο.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, η ομάδα της Αμμοχώστου είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα σε ότι αφορά τις κάθετες πάσες με 27 συνολικά, πίσω από τον πρώτο Άρη με 33.

Ο Άρης είναι μία ομάδα που χαρακτηρίζεται από το άμεσο κάθετο παιγνίδι του, ομάδα πολύ δουλεμένη τα τελευταία χρόνια από τον Αλεξέι Σπιλέφσκι. Το γεγονός ότι ο Γκαγιέγκο αρχίζει να βάζει τις πινελιές του από τόσο νωρίς στην Ανόρθωση, αφήνει υποσχέσεις στον κόσμο της ομάδας για τη συνέχεια.

Πολύ ψηλά και σε ότι αφορά τις έξυπνες πάσες βρίσκεται η Ανόρθωση, μετρώντας μέχρι τώρα 19, επίδοση που την βρίσκει στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, πίσω από τον πρώτο Άρη και τη δεύτερη Πάφο. Έξυπνη πάσα είναι η δημιουργική και διεισδυτική πάσα που προσπαθεί να σπάσει τις αμυντικές γραμμές της αντίπαλης ομάδας για να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στην επίθεση.

Ομάδα που πρεσάρει πολύ

Είναι φανερό από την αρχή του πρωταθλήματος ότι η Ανόρθωση είναι μία ομάδα που πρεσάρει πολύ και μάλιστα, πρεσάρει οργανωμένα.

Και αυτό είναι ξεκάθαρο και από μία ειδική μονάδα μέτρησης που ονομάζεται PPDA, δηλαδή Passes Allowed Per Defensive Action, μία μετρήσιμη μέθοδος για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα στο πρέσινγκ μεταξύ των ομάδων.

Το PPDA μετράει το πόσες πάσες επιτράπηκαν από την αμυνόμενη ομάδα ανά αμυντική ενέργεια. Όσο πιο μικρό είναι αυτό το νούμερο, τόσο πιο αποτελεσματικό ήταν το πρέσινγκ μίας ομάδας.

Με αυτή την μέθοδο, υπολογίζονται οι πάσες που δόθηκαν από την επιθετική ομάδα στο τελευταίο 60% του γηπέδου, δηλαδή λίγο πιο πίσω από τη μεσαία γραμμή, και τις διαιρούμε με το άθροισμα των αμυντικών ενεργειών (φάουλ, κοψίματα, κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, τάκλιν) της ομάδας που πιέζει.

Παράδειγμα, αν σε ένα παιγνίδι η αντίπαλος της Ανόρθωσης είχε 200 πάσες στο τελευταίο 60% του αγωνιστικού χώρου και η Ανόρθωση είχε 15 κερδισμένες μονομαχίες, 8 κοψίματα, 7 φάουλ και 10 τάκλιν, τότε το PPDA της Ανόρθωσης θα είναι 200 / (15+8+7+10) = 5.

Όσο πιο μικρός είναι αυτός ο αριθμός, τόσο καλύτερα τα πάει μία ομάδα στην πίεση του αντιπάλου.

Σε ότι αφορά το πρωτάθλημα μέχρι τώρα, η Ανόρθωση παρουσιάζει το τρίτο καλύτερο PPDA με 7.09, πίσω από τον πρώτο Άρη και τον Απόλλωνα που ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
ΑΡΗΣ431010
ΑΝΟΡΘΩΣΗ431010
ΟΜΟΝΟΙΑ42208
ΑΕΚ42117
ΑΕΛ 42117
ΠΑΦΟΣ32107
ΑΠΟΛΛΩΝ41306
ΑΠΟΕΛ31114
AEZ41033
ΟΘΕΛΛΟΣ40222
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ30212
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ30212
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ40131
ΔΟΞΑ40040
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork