MC MEDIA NETWORK

Advertisement

(ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Η εξωπραγματική χρονιά του Αρμπολέδα το 2021 στην Μπάνφιλντ και η σύγκριση με Λόρια

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Αλλαγή σκυτάλης κάτω από τα δοκάρια της Ανόρθωσης μετά από τέσσερα χρόνια, με τον Γκιόργκι Λόρια να παραδίδει τα γάντια του στον 27χρονο Κολομβιανό Ιβάν Αρμπολέδα.

Είναι γεγονός ότι ο Γεωργιανός τερματοφύλακας προερχόταν από την χειρότερή του χρονιά με την φανέλα της Ανόρθωσης και ο Αντόνιο Πριέτο αποφάσισε όπως πορευτεί με νέο τερματοφύλακα η ομάδα της Αμμοχώστου.

Ο Λόρια αγαπήθηκε από τον κόσμο της Ανόρθωσης αλλά πλέον τα 37 χρόνια ζωής του άρχισαν να φαίνονται και στον αγωνιστικό χώρο.

- Advertisement -

Ο Κολομβιανός τερματοφύλακας είναι άγνωστος στα μέρη μας και ο κόσμος της Ανόρθωσης αναμένει να τον δει ελπίζοντας πως θα δικαιωθεί η απόφαση του Πριέτο και της ομάδας προγραμματισμού της Ανόρθωσης.

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Email επικοινωνίας: demetriouch@mcmedia.com.cy

- Advertisement -

Το SHOOTANDGOAL θα επιχειρήσει σήμερα μέσω των προηγμένων στατιστικών που κατέχει, να κάνει μία πρώτη σκιαγράφηση του νέου τερματοφύλακα της Ανόρθωσης και μία εν μέρη σύγκριση κάποιων από αυτών των προηγμένων στατιστικών σε σχέση με τον Γκιόργκι Λόρια.

Καθρέφτης εννοείται είναι φυσικά το γήπεδο, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα analytics παίζουν τεράστιο ρόλο και θα ρίξουμε σε αυτό το ρεπορτάζ μία ματιά στον κόσμο των πιο εξειδικευμένων στατιστικών.

Στην ουσία εκεί που θα δώσουμε προσοχή, είναι τα Prevented Goals και τα Prevented Goals per 90 minutes.

Με αυτή την στατιστική κατηγορία, μπορούμε να μετρήσουμε την ποιότητα των αποκρούσεων των τερματοφυλάκων με βάση την πιθανότητα γκολ (xG2).

- Advertisement -

Το xG2 είναι η πιθανότητα ενός σουτ που είναι εγγυημένο ότι θα βρει εστία, να καταλήξει τέρμα. Με λίγα λόγια, αποκλείονται από αυτή τη μέτρηση σουτ που φεύγουν έξω.

Και καταλήγουμε σε αυτό το νούμερο όταν από το xG2 αφαιρούμε τα τέρματα που δέχθηκαν οι τερματοφύλακες. Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσα περισσότερα τέρματα απέτρεψαν.

Το παράδειγμα του Φαμπιάνο

Για να καταλάβετε ότι υπάρχουν φορές που τα προηγμένα στατιστικά λένε σε απίστευτο βαθμό την αλήθεια, πάμε στο πρωτάθλημά μας και στην σεζόν 2020-2021 όπου η Ομόνοια κατέκτησε τον τίτλο με έναν Φαμπιάνο πραγματικά από άλλο πλανήτη.

Εκείνη την χρονιά λοιπόν τα Prevented Goals per 90 minutes του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα της Ομόνοιας ήταν στο εκπληκτικό 0.4.

Δηλαδή, ο Φαμπιάνο εκείνη την χρονιά, «έσωζε» σχεδόν μισό τέρμα ανά αγώνα από τα σουτ που θα κατέληγαν σίγουρα εστία και είχαν πιθανότητα να γίνουν γκολ!

Το συνολικό Prevented Goals του Βραζιλιάνου την χρονιά ήταν ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ 13.52! Μόνος του ο Φαμπιάνο γλύτωσε από τους τότε πρωταθλητές σχεδόν 14 τέρματα! Δεύτερος στη λίστα ήταν ο Σισκόφσκι της Δόξας με 6.2, ο τερματοφύλακας μίας ομάδας που δεχόταν όμως πολύ περισσότερα σουτ και ευκαιρίες σε σχέση με τον Φαμπιάνο. Στην τρίτη θέση ήταν ο Ρούτκο με συνολικά 5.95 Prevented Goals.

Την επόμενη χρονιά οπόταν ο Απόλλωνας κατέκτησε το πρωτάθλημα και ο Γιοβάνοβιτς ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστικών της Λεμεσιανής ομάδας, το συνολικό Prevented Goals του Σέρβου ήταν στο 2.99 (0.1 ανά αγώνα)και στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας. Μπορεί να μην ήταν στην πρώτη θέση, όμως ήταν πολύ ψηλά δείχνοντας ξανά πόσο σημαντική είναι η θέση του τερματοφύλακα στους επίδοξους πρωταθλητές.  Και στο πρωτάθλημα που μόλις τελείωσε, στην πρώτη θέση ήταν ο Βανά του πρωταθλητή Άρη με 8.33 συνολικά Prevented Goals (0.23 ανά αγώνα), με τον Γιοβάνοβιτς να ακολουθεί με 6.27 (0.18 ανά αγώνα).

Η σύγκριση Αρμπολέδα-Λόρια

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τι είναι αυτό το προηγμένο στατιστικό, πάμε να δούμε τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ο νυν και πρώην τερματοφύλακας της Ανόρθωσης.

Αρχίζοντας με τον Κολομβιανό, πάμε στην τελευταία του χρονιά στην Αργεντινή με την φανέλα της Μπάνφιλντ, στο Copa de la Liga του 2021. Σε εκείνη τη διοργάνωση ο νέος τερματοφύλακας της Ανόρθωσης είχε το ακόλουθο εκπληκτικό στατιστικό.

Ενώ αγωνίστηκε σε μόλις 11 παιγνίδια της διοργάνωσης, είχε το δεύτερο μεγαλύτερο συνολικό Prevented Goals με 5.76 και το φοβερό 0.49 Prevented Goals per 90 minutes, πρώτος στη σχετική λίστα όλου του πρωταθλήματος!

Θυμίζουμε ότι όπως είπαμε πριν, ο Φαμπιάνο στην καταπληκτική χρονιά του πρωταθλήματος είχε 0.4 Prevented Goals per 90 minutes. Ο πρώτος στη λίστα στο συνολικό Prevented Goals ήταν ο José Devecchi με 12.52, αλλά σε 30 παιγνίδια. Δηλαδή τα τριπλάσια του νέου τερματοφύλακα της Ανόρθωσης.

Για την ίδια λίγκα την προηγούμενη σεζόν, που στα χαρτιά ήταν η σεζόν 2020-2021, σε άλλα 13 παιγνίδια που αγωνίστηκε ο Κολομβιανός με την φανέλα της Μπανφιλντ, τα νούμερά του ήταν πιο χαμηλά καθώς είχε 1.49 Prevented Goals, που τον έφερε στην ένατη θέση της λίστας, νούμερα όμως και πάλι με θετικό πρόσημο. Στα Prevented Goals per 90 minutes είχε 0.11, πάλι ένατος στη λίστα. Γενικά εκείνη την στα χαρτιά διετία, ο νέος τερματοφύλακας της Ανόρθωσης τα πήγε εξαιρετικά.

Το αρνητικό νούμερο του Λόρια

Πάμε τώρα να δούμε τι έκανε ο Λόρια τα προηγούμενα χρόνια με την φανέλα της Ανόρθωσης.

Την σεζόν που μόλις τελείωσε, ο Γεωργιανός τερματοφύλακας έγραψε αρνητικά στατιστικά. Και όταν λέμε αρνητικά, εννοούμε ότι το συνολικό Prevented Goals ήταν στο πλην 1.66, κάτι που τον έφερε στην θέση 27(!) των τερματοφυλάκων του περσινού πρωταθλήματος! Με λίγα λόγια, ο Λόρια δέχθηκε 1.66 περισσότερα τέρματα σε σχέση με την ποιότητα των ευκαιριών των αντιπάλων που ήταν εντός εστίας.

Σε ένα πρωτάθλημα των 14 ομάδων, 26 άλλοι τερματοφύλακες είχαν καλύτερο Prevented Goals από τον Λόρια. Ενδεικτικά, ο συμπαίκτης του Νεόφυτος Μιχαήλ σε 6 μόλις παιγνίδια που αγωνίστηκε είχε 1.93 Prevented Goals. Στα Prevented Goals per 90 minutes ο Λόρια είχε πλην 0.06 στα 24 παιγνίδια που αγωνίστηκε.

Αυτά τα νούμερα είναι ενδεικτικά του πόσο έπεσε η απόδοση του Λόρια και που έφερε την απόφαση της ομάδας της Αμμοχώστου όπως πορευτούν με άλλο τερματοφύλακα.

Πάμε να δούμε επιγραμματικά και τι έκανε τα προηγούμενα τρία χρόνια ο Λόρια. Έχουμε και λέμε:

2021-2022:

Prevented Goals: 0.74

Prevented Goals per 90 minutes: 0.02

2020-2021:

Prevented Goals: Εκτός λίστας των πρώτων 30 τερματοφυλάκων

Prevented Goals per 90 minutes: Πλην 0.01

2019-2020:

Prevented Goals: Πλην 1.56

Prevented Goals per 90 minutes: Πλην 0.07

Βλέπουμε λοιπόν από τα προηγμένα στατιστικά ότι η μόνη από τις τέσσερεις χρονιές στις οποίες ο Λόρια είχε θετικό πρόσημο σε αυτή την κατηγορία, ήταν μόνο το 2021-2022 ενώ στις άλλες τρεις τα νούμερά του ήταν αρνητικά.

Πάμε όμως να δούμε τι έκανε και τις προηγούμενες χρονιές ο Αρμπολέδα:

Την περίοδο 2019-2020 στο πρωτάθλημα Superliga, ο Αρμπολέδα είχε συνολικά 3.19 Prevented Goals σε 13 μόλις παιγνίδια πρωταθλήματος, κάτι που τον έφερε στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας! Σε ότι αφορά Prevented Goals per 90 minutes, το νούμερό του ήταν στο 0.23 και ήταν τρίτος σε όλο το πρωτάθλημα.

Η περίοδος 2018-2019 στην Superliga ήταν και η χειρότερή του με την φανέλα της Μπάνφιλντ. Ενδεικτικά, δεν ήταν καν στους 30 πρώτους στο πρωτάθλημα σε ότι αφορά τα συνολικά Prevented Goals ενώ με πλην 0.07 Prevented Goals per 90 minutes, ήταν στην 20η θέση της σχετικής λίστας. Αυτή ήταν και η μόνη χρονιά του με αρνητικό πρόσημο με την φανέλα της Μπανφιλντ.

Η προηγούμενή του χρονιά όμως στην Superliga, το 2017-2018, ήταν πολύ καλύτερη. Συγκεκριμένα, ο Κολομβιανός τερματοφύλακας είχε συνολικό Prevented Goals 2.96 σε 13 παιγνίδια, κάτι που τον έφερε στην 11η θέση στη σχετική λίστα. Σε ότι αφορά το Prevented Goals per 90 minutes, με 0.22 τον βρίσκουμε στην 7η θέση.

Τώρα το να συγκρίνουμε το πρωτάθλημα Αργεντινής με το δικό μας εννοείται ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Βλέπουμε όμως μέσω των προηγμένων στατιστικών ότι ο Αρμπολέδα μπορεί να ήρθε σαν άγνωστος στην Κύπρο και την Ανόρθωση, αλλά φαίνεται πως είχε κάποιες πολύ καλές χρονιές στην Αργεντινή με αποκορύφωμα το 2021.

Στα 27 του χρόνια, ακόμη δεν έφτασε τα «πολύ» καλά χρόνια ενός τερματοφύλακα και καλείται να δικαιώσει τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν και τον έφεραν στην ομάδα της Αμμοχώστου.

Η απόφαση να μην συνεχίσει ο Λόρια από όσα είδαμε και από τα μάτια μας αλλά και από τα προηγμένα στατιστικά είναι σωστή, όμως το ζητούμενο για την Ανόρθωση, και πολύ πιο σημαντικό, είναι να είναι σωστή και η απόφαση έλευσης του Αρμπολέδα.

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
ΑΡΗΣ431010
ΑΝΟΡΘΩΣΗ431010
ΟΜΟΝΟΙΑ42208
ΑΕΚ42117
ΑΕΛ 42117
ΠΑΦΟΣ32107
ΑΠΟΛΛΩΝ41306
ΑΠΟΕΛ31114
AEZ41033
ΟΘΕΛΛΟΣ40222
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ30212
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ30212
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ40131
ΔΟΞΑ40040
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork