MC MEDIA NETWORK

Advertisement

(ΑΝΑΛΥΣΗ) Ο Σαρφό με Απόλλωνα παρέδωσε μαθήματα στο πως παίζεται η θέση του οκταριού (video)

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Είναι ίσως το καλύτερο οκτάρι του πρωταθλήματος και γενικότερα για πολλούς το καλύτερο χαφ που αγωνίζεται στην Κύπρο αυτή τη στιγμή.

Ο λόγος για τον Κίνγκσλει Σαρφό ο οποίος είναι παίκτης-βαρόμετρο για το ΑΠΟΕΛ και ο οποίος μετά τον τραυματισμό του Λούκας Βιγιαφάνες είχε το δύσκολο έργο όπως κάνει τη δουλειά και για τους δύο στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Στο παιγνίδι της Παρασκευής με τον Απόλλωνα, ο Γκανέζος χαφ πραγματικά παρέδωσε μαθήματα για το πως παίζεται η θέση του οκταριού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και παρά το γεγονός ότι η ομάδα του κέρδισε με τριάρα το ντέρμπι με τρεις διαφορετικούς σκόρερ, ήταν αυτός που με το παιγνίδι του καθόρισε πολλά για το τελικό αποτέλεσμα που διατηρεί το ΑΠΟΕΛ σε τροχιά τίτλου.

- Advertisement -

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μία ματιά στα προηγμένα στατιστικά που έχει το SHOOTANDGOAL στην κατοχή του αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα έκανε ο Γκανέζος στον αγωνιστικό χώρο του ΓΣΠ την Παρασκευή.

- Advertisement -

Βλέποντας ξανά το παιγνίδι, φαίνονται ξεκάθαρα οι οδηγίες του Βλάνταν Μιλόγεβιτς για συνεργασίες του Σαρφό στον κενό χώρο με τον επιθετικό της ομάδας.

Πιο κάτω βλέπουμε τρεις τέτοιες φάσεις, οι δύο με αποδέκτη τον Κβιλιτάια και η τρίτη με τον Μακέντα, όπου ο Γκανέζος χαφ του ΑΠΟΕΛ σημάδεψε στον κενό χώρο τους επιθετικούς της ομάδας με τη μπάλα να πηγαίνει πολύ γρήγορα στο επιθετικό τρίτο.

- Advertisement -

Γενικότερα, ο Σαρφό ήταν ο πρώτος πασέρ της ομάδας του στο παιγνίδι έχοντας συνολικά 59 πάσες, με τις 51 να είναι επιτυχημένες, ποσοστό επιτυχίας δηλαδή 86%.

Και το εντυπωσιακό είναι ότι το παιγνίδι του Σαρφό ήταν κάθετο καθώς μόλις 6 πάσες από τις 59 που επιχείρησε ήταν σε παίκτη πίσω, ενώ οι παράλληλες πάσες που επιχείρησε ήταν 16.

Βλέπουμε δηλαδή ότι ο μέσος του ΑΠΟΕΛ όχι μόνο ήταν ο καλύτερος πασέρ της ομάδας του, αλλά το παιγνίδι του ήταν άμεσο και κάθετο, έχοντας 27 προωθητικές πάσες εκ των οποίων οι 24 επιτυχημένες! Ποσοστό επιτυχίας που μεταφράζεται σε 89%.

Τι είναι ακριβώς όμως οι προωθητικές πάσες;

Με βάση τα προηγμένα στατιστικά που έχουμε στην κατοχή μας, οι πάσες ταξινομούνται σε πάσες προς τα εμπρός, πάσες προς τα πίσω και πλευρικά. Στο πιο κάτω γράφημα αποτυπώνονται οι χώροι που δίνονται οι πάσες για την κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Σημείωση, οι πλευρικές πάσες συμπεριλαμβάνουν μόνο πάσες που ήταν μεγαλύτερες από 12 μέτρα.

Σε ότι αφορά τις προοδευτικές πάσες, ο Σαρφό είχε 7 επιτυχημένες στις 8 που επιχείρησε, ποσοστό επιτυχίας δηλαδή 88%.

Τι ακριβώς είναι αυτές οι πάσες όμως; Μία τέτοια πάσα θεωρείται προοδευτική όταν:

– Το σημείο από το οποίο δόθηκε η πάσα μέχρι το επόμενο άγγιγμα από παίκτη της ομάδας ήταν τουλάχιστον 30 μέτρα πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου όταν η πάσα αυτή έγινε από το αμυντικό μισό της ομάδας και η υποδοχή έγινε επίσης στο αμυντικό μισό.

– Το σημείο από το οποίο δόθηκε η πάσα μέχρι το επόμενο άγγιγμα από παίκτη της ομάδας ήταν τουλάχιστον 15 μέτρα πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου όταν η πάσα αυτή έγινε από το αμυντικό μισό της ομάδας και η υποδοχή στο επιθετικό μισό.

– Το σημείο από το οποίο δόθηκε η πάσα μέχρι το επόμενο άγγιγμα από παίκτη της ομάδας ήταν τουλάχιστον 10 μέτρα πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου όταν η πάσα αυτή έγινε από το επιθετικό μισό της ομάδας όπως επίσης και η υποδοχή της πάσας αυτής.

Στην ουσία, είναι πάσες που έχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας είτε ξεκινούν από πιο πίσω και διανύουν αρκετά μέτρα, ή είναι μικρότερης απόστασης όμως σε σαφώς μικρότερους χώρους στα σημεία που επιτίθεται η ομάδα. Είναι δηλαδή πάσες που ανεβάζουν γρήγορα την ομάδα μπροστά.

Στο παιγνίδι με τον Απόλλωνα, ο Σαρφό είχε επίσης 7 επιτυχημένες πάσες στο επιθετικό τρίτο του ΑΠΟΕΛ στις 9 που επιχείρησε, ποσοστό επιτυχίας δηλαδή που ανήλθε στο 78%.

Τα καθήκοντα όμως του χαφ του ΑΠΟΕΛ δεν σταματούν σε ότι αφορά το δημιουργικό κομμάτι.

Όπως βλέπουμε από τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, ο Σαρφό στο παιγνίδι με τον Απόλλωνα είχε 11 κερδισμένες μονομαχίες, εκ των οποίων οι 6 ήταν κερδισμένες μονομαχίες σε φάση άμυνας.

Στο πιο κάτω βίντεο βλέπουμε μία κερδισμένη μπάλα που είχε ο Σαρφό, ο οποίος έμεινε στον χώρο μη πηγαίνοντας σε κάποιον από τους δύο παίκτες που είχε αριστερά και δεξιά του. Με αυτό τον τρόπο δεν άφησε ελεύθερη πάσα στον παίκτη του Απόλλωνα, έκλεψε τη μπάλα που επιχειρήθηκε και έφυγε γρήγορα μπροστά. Αποτέλεσμα η άμυνα της Λεμεσιανής ομάδας να βρεθεί αποδιοργανωμένη και να δώσει στη συνέχεια πάσα στον κενό χώρο στον παίκτη που ερχόταν από αριστερά του.

Είναι τέτοιες φάσεις που καθιστούν τον Σαρφό ως ένα από τα καλύτερα χαφ του πρωταθλήματος, καθώς με μία ενέργειά του μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα.

Όπως είπαμε, μετά τον τραυματισμό του Βιγιαφάνες που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Σαρφό και στην ουσία «μοιράζονταν» τη δουλειά στα χαφ, ο Γκανέζος είχε να κάνει δουλειά και δύο και σε ένα μεγάλο βαθμό τα πάει εξαιρετικά.

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ33216669
ΑΕΚ33208568
ΟΜΟΝΟΙΑ33198665
ΑΡΗΣ331941061
ΠΑΦΟΣ331761057
ΑΝΟΡΘΩΣΗ331571152
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3515101055
ΑΕΛ 351381447
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ3512101346
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ351281544
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ35981835
ΔΟΞΑ35742425
ΟΘΕΛΛΟΣ35582223
AEZ352112217
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork