MC MEDIA NETWORK

Advertisement

(ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ) Ψυχική υγεία και κυπριακό ποδόσφαιρο: Ναρκωτικά, τζόγος, κατάθλιψη, ανεργία, εκφοβισμός παικτών

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Σε μία από τις συναντήσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) με ομάδα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας πριν την έναρξη μίας εκ των προηγούμενων ποδοσφαιρικών χρονιών, υπήρχε ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν φαινόταν να ήταν και στην καλύτερη κατάσταση.

«Βλέπαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί του και όταν τελειώσαμε την παρουσίασή μας, του δώσαμε την κάρτα του συνδέσμου και τον προτρέψαμε να επικοινωνήσει μαζί μας αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα», ανέφερε μιλώντας στο SHOOTANDGOAL ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης.

Την επόμενη ημέρα, ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής επικοινώνησε με τον Σύνδεσμο, αποκαλύπτοντάς τους ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών. Η αντίδραση του ΠΑΣΠ άμεση. Επικοινωνία με την ομάδα του, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, και αποστολή του παίκτη στο εξωτερικό για θεραπεία.

- Advertisement -

«Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είχε κάποια οικογενειακά θέματα και μέσα στην ομάδα του δεν κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε σωστά μαζί του», πρόσθεσε ο κ. Νεοφυτίδης.

Είναι και αυτό ένα μεγάλο ερώτημα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου στο θέμα διαχείρισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές.

- Advertisement -

Αν δηλαδή οι ομάδες έχουν τους μηχανισμούς στήριξης αλλά και πρόληψης, για να καταλάβουν αν ένας ποδοσφαιριστής τους χρειάζεται πραγματική βοήθεια.

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Email επικοινωνίας: demetriouch@mcmedia.com.cy

Τα τελευταία χρόνια, όπως και στον χώρο γενικότερα του ποδοσφαίρου, αυξάνονται και στην Κύπρο τα περιστατικά ποδοσφαιριστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, και κάποιες από τις περιπτώσεις που αποκαλύπτει σήμερα το SHOOTANDGOAL είναι σοκαριστικές.

Το μεγάλο ζήτημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και μέχρι να φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια, αν ζητήσουν, πολλές φορές είναι αργά.

- Advertisement -

Ο ΠΑΣΠ με διάφορα προγράμματα και δράσεις του προσπαθεί να παρέχει υποστήριξη στους ποδοσφαιριστές ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Για παράδειγμα, ένας από τους λόγους που ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να αναπτύξει τέτοια προβλήματα, είναι το γεγονός ότι η καριέρα ενός παίκτη έχει ημερομηνία λήξης και είναι πολλοί αθλητές που από τη μία μέρα στην άλλη, μένουν άνεργοι.

Για να το καταπολεμήσει αυτό, ο ΠΑΣΠ έχει συνάψει συνεργασία με 12 ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπου δίνονται υποτροφίες σε παίκτες για σπουδές κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής τους καριέρας. Όπως αναφέρει στο SHOOTANDGOAL ο κ. Νεοφυτίδης, «τα τελευταία 10 χρόνια δώσαμε σε 760 παίκτες υποτροφίες και τώρα είναι πτυχιούχοι. Ολοκληρωμένες σπουδές, τεσσάρων ετών. Παράδειγμα τέτοιων παικτών ο Πιέρος Σωτηρίου, ο Νεόφυτος Μιχαήλ, ο Ανδρέας Μακρής, που έχουν πάρει ήδη τα πτυχία τους».

Τόνισε ότι πλέον με το ποδόσφαιρο να είναι φουλ επαγγελματικό, είναι πολύ περισσότερες οι περιπτώσεις πρώην ποδοσφαιριστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας μετά που ολοκληρώνουν την καριέρα τους, καθώς μένουν απότομα χωρίς εργασία. «Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία ποδοσφαιριστές δεν είχαν τόσο μεγάλο θέμα σε ότι αφορά ένα άλλο επάγγελμα μετά το ποδόσφαιρο καθώς κάποιοι διορίζονταν σε ημικρατικούς οργανισμούς ή είχαν ήδη δεύτερη εργασία καθώς δεν ήταν φουλ επαγγελματικό το ποδόσφαιρο. Τώρα όμως οι περισσότεροι είναι επαγγελματίες και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά θέματα κατάθλιψης τα οποία οι περισσότερα δεν τα αναφέρουν καθώς δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Έχουμε πρώην ποδοσφαιριστές που περνούν δύσκολα γιατί δεν έχουν μπει στα προγράμματα που έχουμε για να έχουν μία ομαλή μετάβαση μετά τον χώρο του ποδοσφαίρου», προσθέτει.

Ο εθισμός στον τζόγο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές δεν σταματούν εδώ. Ένα ζήτημα που ανησυχεί πολύ τον ΠΑΣΠ είναι και αυτό του τζόγου, καθώς υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ολοκλήρωσαν την καριέρα τους και στη συνέχεια εθίστηκαν στον τζόγο.

«Είχαμε περιπτώσεις ατόμων τα οποία ήταν εθισμένα στον τζόγο και μπορεί μάλιστα να ξόδεψαν τα περισσότερά τους χρήματα στα στοιχήματα και να είχαν θέματα βιωσιμότητας. Κάποιους τους βοηθήσαμε και με κάποια χρήματα για να ανταπεξέλθουν».

Έμενε στο αυτοκίνητό του έξω από το γήπεδο

Και όταν το ποδόσφαιρο είναι η εργασία σου και ο τρόπος ζωής σου για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου, είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να αποδεχτούν ότι η ενασχόλησή τους με τον χώρο έχει ολοκληρωθεί. Σοκαριστικό είναι το σχετικό περιστατικό ποδοσφαιριστή που δεν μπορούσε να αποδεχτεί το γεγονός ότι η καριέρα του είχε ολοκληρωθεί, και για περίοδο αρκετών μηνών πήγαινε με το αυτοκίνητό του έξω από το γήπεδο και απλά έμενε εκεί.

«Είχαμε μία περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή που ζήτησε βοήθεια από εμάς, γιατί για 6 μήνες μετά που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, έφευγε από την εργασία του, έπαιρνε το αυτοκίνητο και πήγαινε και έμενε έξω από το γήπεδο για ώρες. Δεν μπορούσε να πάει σπίτι, δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι τελείωσε η καριέρα του».

Εκφοβισμός παικτών

Ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος που οι ποδοσφαιριστές αναφέρουν προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι ο εκφοβισμός που μπορεί να βιώσουν στις ομάδες που αγωνίζονται. Ιδιαίτερα στις μικρές κατηγορίες της Κύπρου είναι κάτι που ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όπως μας ανέφερε σχετικά ο κ. Νεοφυτίδης, «καταρχήν υπάρχει ένας εκφοβισμός σε όλα τα επίπεδα σε ότι αφορά τη σύναψη διπλών συμβολαίων. Είναι ένα bullying, που σου ‘λέει’ ότι εγώ 150 ευρώ θα σου δηλώσω ως μισθό και τα υπόλοιπα θα είναι μαύρα. Και αν αυτό δεν σου αρέσει, εγώ δεν σε θέλω στην ομάδα μου».

«Και είναι δεσμευμένοι στο να υποστούν αυτή τη βία», μας αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Κάποιες ομάδες μετά δεν τους δίνουν το δεύτερο συμβόλαιο και υπάρχει εκφοβισμός από τις ομάδες ότι ‘θα καθυστερήσω να σε πληρώσω 2-3 μήνες, αν θες πήγαινε κάνε προσφυγή, εγώ 150 ευρώ θα σε πληρώσω’», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο κ. Νεοφυτίδης μας αποκάλυψε και μία σχετική περίπτωση ποδοσφαιριστή που είχε υποστεί εκφοβισμό από την ομάδα του στο θέμα συμβολαίου.

«Είχαμε πρόσφατα περίπτωση παίκτη τρίτης κατηγορίας που υπέγραψε συμβόλαιο 800 ευρώ και όταν η ομάδα του μπήκε στην πρώτη οκτάδα, ο Πρόεδρος του είπε ότι εγώ θα σας κάνω 50% μείωση και σε όποιον δεν αρέσει να φύγει. Ο παίκτης του απάντησε ότι ‘δεν συμφωνώ με αυτό, μου χρωστάς 4 μήνες μισθούς, πήραμε τους στόχους μας, και θα μας κάνεις μείωση;’. Ο Πρόεδρος της ομάδας στη συνέχεια του είπε ότι θα του κάνει διακοπή συμβολαίου αν δεν δεχθεί τη μείωση».

Στη συνέχεια ο συγκεκριμένος παίκτης επικοινώνησε με τον ΠΑΣΠ και ζήτησε τη βοήθεια του Συνδέσμου.

«Του είπαμε μην φοβάσαι, πήγαινε πάρε το συμβόλαιό σου από την Ομοσπονδία και να μας το φέρεις να το μελετήσουμε. Πήγε στην Ομοσπονδία, πήρε το συμβόλαιό του και είδαμε ότι το συμβόλαιο ήταν πλαστογραφημένο με μηνιαίο μισθό 150 ευρώ. Και δεν ήταν μόνο πλαστογραφημένη η δική του υπογραφή αλλά και η υπογραφή του κολλητού του που ήταν μάρτυρας στη σύναψη του συμβολαίου», μας ανέφερε.

«Όταν όμως είδαν από την ομάδα ότι είχε εμπλακεί ο Σύνδεσμος και είδαν ότι δεν αστειευόμασταν, του πλήρωσαν ότι του χρωστούσαν. Μέχρι να γίνει αυτό όμως είχαμε διαπραγματεύσεις, απειλές, ‘να σου δώσουμε πιο λίγα λεφτά και είναι καλά σου’», συμπλήρωσε ο κ. Νεοφυτίδης.

Η πίεση από τους ψηλούς στόχους

Ένας άλλος λόγος προβλημάτων ψυχικής υγείας σε ποδοσφαιριστές, είναι και η πίεση που μπορεί να βιώνουν σε ομάδες με πρωταγωνιστικούς στόχους στην προσπάθεια που γίνεται για επίτευξη αυτών των στόχων.

Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Νεοφυτίδης, υπήρχε περίπτωση ποδοσφαιριστή στη δεύτερη κατηγορία ο οποίος ήταν σε περίοδο υψηλού στρες και πίεσης γιατί η ομάδα του δεν θα κατακτούσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία.

«Μας πήρε τηλέφωνο, μας εξήγησε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, επεμβήκαμε σαν Σύνδεσμος και βρήκαμε κάποιο άτομο να τον βοηθήσει».

Οικογενειακά ζητήματα και απόδοση

Και όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι ποδοσφαιριστές μπορούν να επηρεαστούν στην εργασία τους από προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Όπως μας ανέφερε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών πρώτης κατηγορίας που βρέθηκαν σε άσχημη κατάσταση λόγω οικογενειακών ζητημάτων. Μία από αυτές τις περιπτώσεις, όπως μας είπε, αντιμετώπιζε παράλληλα και θέματα στην ομάδα του που αφορούσαν την απόδοσή του η οποία είχε επηρεαστεί από τα οικογενειακά του ζητήματα με τον παίκτη να καταρρέει ψυχολογικά.

«Η γυναίκα του είχε φύγει από την Κύπρο, ήταν μόνος στην χώρα μας και η ψυχολογία του χάλια. Και ήταν κάτι που δεν το πρόσεξαν στην ομάδα, με τον παίκτη να ζητάει τη βοήθειά μας, και εμείς από τη σειρά μας να του παρέχουμε ψυχολόγο και τώρα να είναι εντάξει ο ποδοσφαιριστής».

Παχυσαρκία μετά το ποδόσφαιρο

Ένα άλλο ζήτημα που ανησυχεί τον Σύνδεσμο για ποδοσφαιριστές που ολοκληρώνουν την καριέρα τους, είναι αυτό της παχυσαρκίας.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Νεοφυτίδης, «έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με άτομα που σταμάτησαν το ποδόσφαιρο και είναι παχύσαρκα γιατί δεν είχαν μία ομαλή μετάβαση μετά που ολοκλήρωσαν την καριέρα τους. Σταμάτησαν το ποδόσφαιρο και αμέσως όταν έμειναν χωρίς προπονήσεις ξεκίνησαν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ότι μετά την καριέρα τους περνούν από μία περίοδο κατάθλιψης την οποία δεν αντιλαμβάνονται και η αύξηση του σωματικού βάρους που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για την ζωή τους. Έχουμε αποστείλει πολλούς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές σε προγράμματα που έχουμε σε συνεργασία με ιατρούς για να κάνουν τεστ κοπώσεως, καθώς και λιπομετρήσεις με διατροφολόγους για να προσέξουν τη διατροφή τους».

Περισσότεροι ξένοι τώρα, πως το διαχειρίζονται οι Κύπριοι;

Τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακή ποδόσφαιρο κυριαρχούν οι ξένοι ποδοσφαιριστές, με τους Κύπριους που παίρνουν χρόνο συμμετοχής να είναι σαφώς λιγότεροι.

Ρωτήσαμε τον κ. Νεοφυτίδη πως επηρεάζονται από αυτό οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές, απαντώντας μας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς οι Κύπριοι απογοητεύονται ψυχολογικά βλέποντας να μην έχουν χρόνο συμμετοχής.

«Έχουμε ποσοστό ποδοσφαιριστών που ανέρχεται στο 70% που σταματούν το ποδόσφαιρο σε ηλικίες από 17 ως 19 ετών. Άρα χάνεις το 70% των αθλητών και παραμένει το 30% για να προωθηθεί κυρίως στις μικρές κατηγορίες. Όταν οι Κύπριοι αποτελούν το 15% των ποδοσφαιριστών στην πρώτη κατηγορία και οι περισσότεροι μάλιστα είναι κάτω των 22 που είναι εκεί απλά για να είναι εκεί, κατανοεί κανείς ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό που θα πετύχει και θα αγωνιστεί».

«Δεν ενδιαφέρει την ΚΟΠ»

Όπως μας δήλωσε ο κ. Νεοφυτίδης, το πρόβλημα για να μιλήσει σε έναν ψυχολόγο ομάδας κάποιος ποδοσφαιριστής που έχει θέματα με ναρκωτικά ή αλκοόλ είναι το γεγονός ότι στα συμβόλαια των παικτών με τις ομάδες, υπάρχει ρήτρα άμεσου τερματισμού αν είσαι χρήστης ναρκωτικών ή ξενυχτάς ή είσαι αλκοολικός.

«Έτσι είναι πολύ δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή να πει στην ομάδα του ότι έχω αυτό το πρόβλημα. Αλλά στο Σύνδεσμό μας μπορεί να ανοιχτεί και να μας πει έχω το τάδε πρόβλημα και θέλω βοήθεια αλλά δεν θέλω να το μάθει η ομάδα. Όμως σε ότι αφορά τα άλλα θέματα πρέπει να υπάρχει ψυχολόγος. Αφορούν την απόδοση του παίκτη, αφορούν την ψυχολογία του, το πως αισθάνεται», συμπλήρωσε.

Τόνισε επίσης ότι ο ΠΑΣΠ έχει εξωτερικούς συνεργάτες για θέματα ψυχικής υγείας όμως δεν υπάρχει η συνεργασία της Ομοσπονδίας σε αυτό. «Έπρεπε να υπάρχει ένα υποχρεωτικό σεμινάριο για να περάσουμε κάποιες θέσεις μας. Στην Αγγλία για παράδειγμα υπάρχει σχετική εκπαίδευση που είναι υποχρεωμένη η κάθε ομάδα να ακολουθήσει, σε ότι αφορά την ακαδημαϊκή εκπαίδευση των παικτών σε διάφορα θέματα. Εκεί πάει ο Σύνδεσμος στις ομάδες και τους εκπαιδεύει σε αρκετά ζητήματα, μεταξύ άλλων και αυτό της ψυχικής υγείας».

«Δεν είναι ανάγκη να είναι όλα την ίδια στιγμή, μπορεί για παράδειγμα να είναι 3 επισκέψεις τον χρόνο. Όμως δεν ενδιαφέρει την ΚΟΠ αυτό το ζήτημα. Εδώ αγωνιζόμαστε σε γήπεδα χωράφια και ακατάλληλα», αναφέρει καταληκτικά…

Σήμερα και αύριο θα δημοσιευθούν στο SHOOTANDGOAL αναλυτικά οι συνεντεύξεις όλων όσων μίλησαν στο ρεπορτάζ μας για το θέμα της ψυχικής υγείας στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ33216669
ΑΕΚ33208568
ΟΜΟΝΟΙΑ33198665
ΑΡΗΣ331941061
ΠΑΦΟΣ331761057
ΑΝΟΡΘΩΣΗ331571152
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3515101055
ΑΕΛ 351381447
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ3512101346
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ351281544
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ35981835
ΔΟΞΑ35742425
ΟΘΕΛΛΟΣ35582223
AEZ352112217
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork