MC MEDIA NETWORK

Advertisement

(ΑΝΑΛΥΣΗ/ΠΙΝΑΚΕΣ) Το ’ανελέητο’ πρέσινγκ Απόλλωνα και η κορυφή στις επανακτήσεις μπάλας / Τελευταία η Ανόρθωση

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Με το πρωτάθλημα να έχει ολοκληρωθεί και οι ομάδες να βρίσκονται εν μέσω του προγραμματισμού τους για τη νέα χρονιά, το SHOOTANDGOAL με τα μοναδικά στοιχεία που έχει στην κατοχή του θα προσπαθήσει να σας αναλύσει για το τι πήγε καλά για κάποιες ομάδες φέτος, αλλά και το τι πήγε… στραβά για κάποιες άλλες.

Στο τελευταίο μας άρθρο ασχοληθήκαμε με το PPDA, δηλαδή Passes Allowed Per Defensive Action. Σε πιο… απλά λόγια, είναι μία μετρήσιμη μέθοδος για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα στο πρέσινγκ μεταξύ των ομάδων.

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

- Advertisement -

Σήμερα θα ασχοληθούμε ξανά με επιμέρους παράμετρο του ανασταλτικού παιγνιδιού και συγκεκριμένα τις επανακτήσεις μπάλας.

Πως υπολογίζονται όμως οι επανακτήσεις μπάλας;

- Advertisement -

Μία επανάκτηση μπάλας υπολογίζεται στο σημείο που ο παίκτης της ομάδας ξεκινά την κατοχή αγγίζοντας τη μπάλα.

Για παράδειγμα, αν μετά από μία μακρινή πάσα ένας αμυνόμενος ποδοσφαιριστής κερδίσει την κατοχή, τότε η επανάκτηση υπολογίζεται εκεί που άγγιξε τη μπάλα.

Περιπτώσεις όπως έναρξη κατοχής με φάουλ ή πλάγιο δεν υπολογίζεται ως επανάκτηση μπάλας. Συνήθως έχουμε επανάκτηση μπάλας μετά από κερδισμένη μονομαχία δύο παικτών ή κλέψιμο μπάλας.

Τα στοιχεία για το πρωτάθλημά μας

- Advertisement -

Σε ότι αφορά τι στοιχεία παρουσίασαν οι ομάδες μέσα στην χρονιά στο ανασταλτικό τους κομμάτι, βλέπουμε ενδιαφέροντα πράγματα και διαφορές από τι έδειξαν οι ομάδες στα πλέιοφ σε σχέση με το τι παρουσίασαν στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος.

Για παράδειγμα, ο Απόλλωνας ήταν και στις δύο φάσεις του πρωταθλήματος η ομάδα με τις περισσότερες επανακτήσεις μπάλας και αυτό οφείλεται στο συνεχές πρέσινγκ της Λεμεσιανής ομάδας που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας ο Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ.

Όμως στα πλέιοφ η Λεμεσιανή ομάδα είχε ακόμη περισσότερες επανακτήσεις μπάλας ανά 90λεπτο (80.35) σε σχέση με την πρώτη φάση (74.83), δηλαδή σχεδόν 6 επανακτήσεις μπάλας περισσότερες.

Η Ανόρθωση από τις ομάδες της πρώτης εξάδας, στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος βρισκόταν στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας (73.75 επανακτήσεις μπάλας ανά 90λεπτο), ενώ στα πλέιοφ έπεσε στην έκτη και τελευταία θέση με 70.45 επανακτήσεις μπάλας, δηλαδή 3μιση λιγότερες.

Σε ότι αφορά τα σημεία του γηπέδου που έγιναν οι επανακτήσεις μπάλας, το ΑΠΟΕΛ ήταν η ομάδα στα πλέιοφ με τις περισσότερες επανακτήσεις στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου με 11.35 ανά 90 λεπτά αγώνα.

Στο μεσαίο τρίτο πρώτος ήταν ο Απόλλωνας με 35.39 επανακτήσεις μπάλας ανά 90 λεπτά ενώ στο αμυντικό τρίτο, πρώτη ήταν η Πάφος με 34.74 επανακτήσεις σε 90 λεπτά αγώνα.

Στον πιο κάτω πίνακα, βλέπουμε πως τα πήγαν οι έξι ομάδες στα πλέιοφ σε ότι αφορά τις επανακτήσεις μπάλας σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Όσο πιο μπλε είναι το κάθε τρίτο του γηπέδου, τόσο πιο καλά τα πήγε μία ομάδα σε σχέση με τις άλλες.

Εκεί που είναι άσπρο, είναι τα σημεία όπου η συγκεκριμένη ομάδα παρουσίασε τα χειρότερα νούμερα στο σύνολο των έξι ομάδων.

Με λίγα λόγια, όσο πιο… μπλε είναι ένα τρίτο του γηπέδου για μία ομάδα, τόσο καλύτερα τα πήγε από τις υπόλοιπες στο σημείο εκείνο του αγωνιστικού χώρου.

Παρατηρήσεις:

– Η Ανόρθωση ήταν η ομάδα με τις λιγότερες επανακτήσεις στο αμυντικό τρίτο και δεύτερη σε ότι αφορά τις επανακτήσεις στο μεσαίο τρίτο. Αυτό δεν είναι άσχετο και με το PPDA που αναλύσαμε στο προηγούμενό μας άρθρο, όπου η ομάδα της Αμμοχώστου ήταν η ομάδα που επέτρεπε τις περισσότερες πάσες των αντιπάλων ομάδων στο τελευταίο 60% του γηπέδου πριν να έχουμε μία αμυντική πράξη.

– Το ΑΠΟΕΛ είχε τις λιγότερες επανακτήσεις μπάλας στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου στα πλέιοφ, αλλά τις περισσότερες στο επιθετικό τρίτο. Η πίεση που έβαζε η ομάδα της Λευκωσίας από πολύ ψηλά είχε ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να εντοπίζουν τους κενούς χώρους στη μεσαία γραμμή και να φτάνουν πιο εύκολα στο αμυντικό τρίτο του ΑΠΟΕΛ.

– Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα με τις λιγότερες επανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο, με αρκετή διαφορά από τις άλλες πέντε ομάδες και πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο. Η ΑΕΚ είχε 8.42 επανακτήσεις μπάλας στο επιθετικό τρίτο ανά 90 λεπτά όταν ο μέσος όρος ήταν 10.14 επανακτήσεις μπάλας.

– Απόλλωνας και Πάφος ήταν οι δύο ομάδες της λίστας που παρουσίασαν πολύ καλά νούμερα στα πλέιοφ σε όλα τα τρίτα του γηπέδου. Το πρέσινγκ και ο τρόπος που αμύνονταν ήταν σε ισορροπία και στις τρεις φάσεις της άμυνας και αυτό αποτυπώνεται από τα νούμερα που προκύπτουν.

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ33216669
ΑΕΚ33208568
ΟΜΟΝΟΙΑ33198665
ΑΡΗΣ331941061
ΠΑΦΟΣ331761057
ΑΝΟΡΘΩΣΗ331571152
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3515101055
ΑΕΛ 351381447
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ3512101346
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ351281544
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ35981835
ΔΟΞΑ35742425
ΟΘΕΛΛΟΣ35582223
AEZ352112217
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork