MC MEDIA NETWORK

Advertisement

(ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ) Ο Πάντσεον ήρθε για να «φτιάξει» τον άξονα της Ανόρθωσης. Τι δείχνουν τα περσινά προηγμένα στατιστικά

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Αν λέγαμε ότι η μεταγραφή του Τζέισον Πάντσεον δεν ξένισε μερίδα κόσμου της Ανορθωσης, θα λέγαμε ψέματα.

Όχι για την ποιότητα και το όνομα του Βρετανού καθώς ο Πάντσεον είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που ήρθε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά λόγω της ηλικίας του και για το αν μπορεί στα 36 του να βοηθήσει την Ανόρθωση στο πιο ψηλό επίπεδο.

Το SHOOTANDGOAL με τα προηγμένα στατιστικά που έχει στην κατοχή του, θα προσπαθήσει να απαντήσει το ερώτημα για το αν ο Βρετανός έχει ακόμη καύσιμα στη… μηχανή του, βλέποντας και το τι έκανε στην περσινή του χρονιά με την ομάδα της Πάφου.

- Advertisement -

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Για να έχουμε καλύτερη αποτίμηση των διάφορων προηγμένων στατιστικών που θα σας παρουσιάσουμε, βάλαμε κάποιες παραμέτρους ώστε να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα.

- Advertisement -

Μία από τις παραμέτρους που θέσαμε είναι τα λεπτά συμμετοχής των παικτών στο περσινό πρωτάθλημα.

Κοιτάξαμε τα στατιστικά για όσους ποδοσφαιριστές είχαν πάνω από 1600 συνολικά λεπτά συμμετοχής ώστε να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερο δείγμα. Για παράδειγμα, είναι διαφορετικά τα νούμερα για έναν ποδοσφαιριστή που είχε 2000 λεπτά συμμετοχής και πολύ διαφορετικά για έναν που είχε 100 λεπτά συμμετοχής, σε ότι αφορά φυσικά τα νούμερα ανά 90 λεπτά αγώνα.

Για παράδειγμα ο Νίκα Νινούα που αγωνίστηκε μόνο σε ένα παιγνίδι με την Ανόρθωση, έχει τις περισσότερες πάσες ανά 90 λεπτά αγώνα μέσο όρο από όλα τα χαφ του πρωταθλήματος. Κατανοεί κανείς λοιπόν ότι τέτοια νούμερα δεν είναι ενδεικτικά του τι πραγματικά έχει γίνει στον αγωνιστικό χώρο. Να πούμε εδώ ότι ο Πάντσεον κατά την περσινή χρονιά αγωνίστηκε σε 23 παιγνίδια στο πρωτάθλημα και μέτρησε 1994 λεπτά συμμετοχής.

Η άλλη παράμετρος που χρησιμοποιήσαμε αφορά τις θέσεις των ποδοσφαιριστών που εξετάζουμε. Οι παίκτες αυτοί που θα εξετάσουμε αγωνίζονται αποκλειστικά στον άξονα της μεσαίας γραμμής, καθώς αυτό που θα δούμε από τα νούμερα που θα σας παρουσιάσουμε είναι η σύγκριση του Πάντσεον με τους άλλους παίκτες που αγωνίστηκαν στις ίδιες θέσεις κατά την περσινή χρονιά.

- Advertisement -

Από τη στιγμή που ο Βρετανός έρχεται για τον άξονα της μεσαίας γραμμής της Ανόρθωσης, θα ήταν λάθος αν για τους σκοπούς της σύγκρισης εξετάζαμε και τους παίκτες που αγωνίζονται σε άλλες γραμμές και σε άλλες θέσεις.

Με την απόκτηση του Πάντσεον, η Ανόρθωση επιχειρεί να βάλει στο ρόστερ της έναν ποδοσφαιριστή που να έχει κάθετο παιγνίδι, να μεταφέρει γρήγορα τη μπάλα από την άμυνα στην επίθεση και να ελέγχει το τέμπο ενός αγώνα όταν αυτό είναι αναγκαίο. Στοιχεία δηλαδή που δεν είχε κατά την περσινή χρονιά και που στοίχησαν σε σημαντικό βαθμό, με την ανάπτυξη της ομάδας της Αμμοχώστου να είναι σε μεγάλο βαθμό από τα πλάγια, μη μπορώντας να γίνει περισσότερο επικίνδυνη από τον άξονα.

Μπορεί λοιπόν στα 36 του ο Τζέισον Πάντσεον να βοηθήσει την Ανόρθωση έστω και για μία χρονιά, με βάση το τι είδαμε πέρσι; Πάμε λοιπόν να δούμε.

Κάθετες πάσες

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενά μας ρεπορτάζ, η Ανόρθωση κατά την περσινή χρονιά είχε μεγάλο πρόβλημα στο παιγνίδι από τον άξονα. Μάλιστα, η ομάδα της Αμμοχώστου στα πλέιοφ ήταν η τελευταία ομάδα από τις έξι σε ότι αφορά τις κάθετες πάσες, δηλαδή τις πάσες που δίνονται στον κενό χώρο πίσω από την αμυντική γραμμή ώστε να τη διεκδικήσει παίκτης της ομάδας και να φύγει στον κενό χώρο, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά όχι απλώς από τον πρώτο, αλλά και από την προτελευταία ομάδα!

Εδώ είναι που ο Πάντσεον έρχεται να δώσει ουσιαστικές βοήθειες, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά και με τις παραμέτρους που θέσαμε, ο Βρετανός ήταν τρίτος στη λίστα με κάθετες πάσες ανά 90λεπτο με 1.35, με τον Ζράντι να είναι πρώτος με 1.45 κάθετες πάσες ανά 90 λεπτά αγώνα.

Μάλιστα, ο Βρετανός ήταν επίσης τρίτος στην ακρίβεια των κάθετων πασών του με ποσοστό 53.33% ενώ στο σχετικό στατιστικό, ο Πάντσεον ήταν ο μόνος που είχε πάνω από μία κάθετη πάσα ανά 90 λεπτά στην πρώτη πεντάδα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το νέο απόκτημα της Ανόρθωσης, όχι μόνο ήταν πολύ ψηλά σε νούμερο κάθετων πασών, αλλά την ίδια ώρα ήταν και πολύ ψηλά στις επιτυχημένες κάθετες πάσες που επιχείρησε. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο Ζράντι που ήταν πρώτος στη λίστα των κάθετων πασών ανά 90 λεπτά αγώνα, σε ότι αφορά τις επιτυχημένες κάθετες πάσες βρίσκεται στην έκτη θέση με 41.38%.

Πιο κάτω βλέπουμε τον Πάντσεον στο παιγνίδι της Πάφου με τον Απόλλωνα (0-2), ο οποίος ενώ έχει αρκετούς αντιπάλους γύρω του, την κατάλληλη στιγμή δίνει την κάθετη πάσα στον Αλ Γκαντιουί ο οποίος στην εξέλιξη της φάσης κάνει το 0-2 για την ομάδα του:

Προωθητικές πάσες

Με την Ανόρθωση να έχει πρόβλημα στο κάθετο παιγνίδι, ποδοσφαιριστές όπως ο Πάντσεον με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έχουν, μπορούν να δώσουν σημαντικές λύσεις και να αλλάξουν την αγωνιστική εικόνα της ομάδας σε αρκετούς τομείς.

Με την Ανόρθωση να έχει πρόβλημα να δώσει τη μπάλα κάθετα, έχει ενδιαφέρον να δούμε και γενικότερα τα στοιχεία για τις πάσες του Πάντσεον και σε ποιο ποσοστό αυτές ήταν προωθητικές, κάτι που θα επιτρέπει στην Ανόρθωση να κερδίζει γρήγορα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο.

Τι είναι ακριβώς όμως οι προωθητικές πάσες;

Με βάση τα προηγμένα στατιστικά που έχουμε στην κατοχή μας, οι πάσες ταξινομούνται σε πάσες προς τα εμπρός, πάσες προς τα πίσω και πλευρικά. Στο πιο κάτω γράφημα αποτυπώνονται οι χώροι που δίνονται οι πάσες για την κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Σημείωση, οι πλευρικές πάσες συμπεριλαμβάνουν μόνο πάσες που ήταν μεγαλύτερες από 12 μέτρα.

Και εδώ είναι ακόμα μία στατιστική που ξεχωρίζει ο Βρετανός, καθώς με βάση τις παραμέτρους που θέσαμε, ο Πάντσεον είναι δεύτερος στις προωθητικές πάσες με 17.29 ανά 90 λεπτά αγώνα, με πρώτο στη σχετική λίστα τον ο Κίνγκσλει Σαρφό με 17.67 τέτοιες πάσες ανά 90λεπτο.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια των προωθητικών πασών που επιχειρεί ο Πάντσεον, τον βλέπουμε να βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά στη σχετική λίστα με ποσοστό επιτυχίας 73.37%. Πρώτος σε επιτυχία προωθητικών πασών ήταν ο Άμπραχαμ με 81.18%. Τρεις στις τέσσερεις επιτυχημένες προωθητικές πάσες δεν το λες όμως και άσχημο ποσοστό, ειδικά για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος δίνει πολλές τέτοιες πάσες στο παιγνίδι του.

Προοδευτικές πάσες

Σε ότι αφορά τις προοδευτικές πάσες, οι οποίες είναι συνήθως κάθετα προς τον άξονα, η Ανόρθωση ήταν στην προτελευταία θέση από τις ομάδες του πρώτου γκρουπ στα παιγνίδια των πλέιοφ.

Τι ακριβώς είναι αυτές οι πάσες όμως; Μία τέτοια πάσα θεωρείται κάθετη όταν:

– Το σημείο από το οποίο δόθηκε η πάσα μέχρι το επόμενο άγγιγμα από παίκτη της ομάδας ήταν τουλάχιστον 30 μέτρα πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου όταν η πάσα αυτή έγινε από το αμυντικό μισό της ομάδας και η υποδοχή έγινε επίσης στο αμυντικό μισό.

– Το σημείο από το οποίο δόθηκε η πάσα μέχρι το επόμενο άγγιγμα από παίκτη της ομάδας ήταν τουλάχιστον 15 μέτρα πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου όταν η πάσα αυτή έγινε από το αμυντικό μισό της ομάδας και η υποδοχή στο επιθετικό μισό.

– Το σημείο από το οποίο δόθηκε η πάσα μέχρι το επόμενο άγγιγμα από παίκτη της ομάδας ήταν τουλάχιστον 10 μέτρα πιο κοντά στο τέρμα του αντιπάλου όταν η πάσα αυτή έγινε από το επιθετικό μισό της ομάδας όπως επίσης και η υποδοχή της πάσας αυτής.

Σε ότι αφορά τα στατιστικά του Πάντσεον κατά την περσινή χρονιά, φαίνεται πως πρόκειται για ακόμα μία στατιστική κατηγορία που μπορεί να δώσει σημαντικές βοήθειες στην Ανόρθωση.

Κατά την περσινή χρονιά λοιπόν, ο Βρετανός μετρούσε 8.76 προοδευτικές πάσες ανά 90 λεπτά αγώνα και βρισκόταν στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, και πάλι πίσω από τον Κίνγκσλει Σαρφό ο οποίος είχε 9.25 προοδευτικές πάσες.

Αυτές όμως είναι οι πάσες που επιχειρούσε ο Πάντσεον, είχαν όμως ακρίβεια; Σύμφωνα με τα στατιστικά που έχουμε στη διάθεσή μας, ο 36χρονος μέσος βρέθηκε στην έκτη θέση της σχετικής κατηγορίας με ποσοστό επιτυχίας που ανήλθε στο 80.93%. Πρώτος στην κατηγορία ο Μπασέλ Ζράντι με ποσοστό επιτυχίες στις προοδευτικές πάσες 84.69%, όμως επιχειρούσε τις μισές τέτοιες πάσες ανά 90 λεπτά αγώνα σε σχέση με τον Βρετανό (4.89). Βλέπουμε και εδώ λοιπόν το ποσοστό ευστοχίας του Βρετανού να είναι αρκετά ψηλά παρά  το γεγονός ότι επιχειρούσε αρκετές προοδευτικές πάσες ανά παιγνίδι.

Πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου

Σε σχέση με τις έξι ομάδες του πρώτου γκρουπ στα πλέιοφ, η ομάδα της Αμμοχώστου ήταν προτελευταία σε ότι αφορά τις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Πρώτο ήταν το ΑΠΟΕΛ με μέσο όρο ανά 90 λεπτά τις 47.7 πάσες στο τελευταίο τρίτο, όταν η προτελευταία Ανόρθωση είχε μόλις 41.48 τέτοιες πάσες ανά 90 λεπτά αγώνα. Τελευταία ήταν η ΑΕΚ με 39.19 ανά 90λεπτο.

Τι λένε τα στατιστικά για τον Πάντσεον και τον αντίκτυπο που είχε το παιγνίδι του στην Πάφο σε ότι αφορά τις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου; Ο Βρετανός λοιπόν βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας σε τέτοιες πάσες, μετρώντας 8.67 πάσες στο τελευταίο τρίτο ανά 90 λεπτά αγώνα. Πρώτος στη λίστα (ξανά) ο Κίνγκσλει Σαρφό του ΑΠΟΕΛ με 9.48 τέτοιες πάσες ανά 90λεπτο.

Σε ότι αφορά το ποσοστό επιτυχίας αυτών των πασών, ο Βρετανός βρίσκεται στην ένατη θέση της σχετικής λίστας με 75.52%, με τον Σαρφό να είναι μία θέση πιο πάνω του με 75.6%. Πρώτος σε ποσοστό επιτυχίας ο Άμπραχαμ με 82.52%. Αν και ένατος στη σχετική λίστα, βλέπουμε ότι τρεις στις τέσσερεις πάσες που επιχειρεί ο Πάντσεον στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου είναι επιτυχημένες.

Παράδειγμα πάσας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, είναι και η πιο κάτω του Πάντσεον στον Ζάιρο σε παιγνίδι με τον Απόλωλνα στο Τσίρειο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες του Απόλλωνα στον κενό χώρο, ο Βρετανός με μία πολύ ωραία κάθετη πάσα βρίσκει τον Ζάιρο στον κενό χώρο:

 

Βαθιές ολοκληρωμένες πάσες

Μία κατηγορία πασών που έχει τη δική της σημασία αλλά και σημαντικότητα μέσα στο παιγνίδι, είναι οι βαθιές ολοκληρωμένες πάσες. Με αυτό, εννοούμε τις πάσες που είχαν ως αποδέκτη ποδοσφαιριστή που βρισκόταν σε σημείο 20 μέτρα μακριά από το αντίπαλο τέρμα, σημεία δηλαδή που οι ομάδες μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Στο συγκεκριμένο στατιστικό δεν υπολογίζονται οι σέντρες από τα φτερά που είχαν αποδέκτες μέσα στα 20 αυτά μέτρα, αλλά μόνο πάσες αλλά και οι μπαλιές που γίνονται από πιο κεντρικά σημεία.

Σε αυτό λοιπόν το στατιστικό ο Πάντσεον βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με 1.22 βαθιές ολοκληρωμένες πάσες ανά 90 λεπτά αγώνα, με τον Ζράντι να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 1.6 τέτοιες πάσες και τον Σαρφό στην τρίτη με 1.1.

Παράδειγμα τέτοιας πάσας είναι και αυτή που κατέληξε ασίστ στον Ζάιρο στη νίκη της Πάφου επί του Απόλλωνα (0-2) στα πλέιοφ:

 

Όπως επίσης και η πιο κάτω στον Φουρ σε παιγνίδι απέναντι στην Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος:

 

Και η απάντηση…

Το μεγάλο ερώτημα, είναι αν ο Πάντσεν μπορεί στην ηλικία που βρίσκεται να έχει κομβικό ρόλο στο παιγνίδι της Ανόρθωσης. Είναι στα 36 χρόνια ζωής του ο Βρετανός, αλλά με βάση τα όσα έδειξε πέρσι στην Πάφο, μπορεί να αγωνιστεί σε ψηλό επίπεδο για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο.

Και για αυτό τον επέλεξαν οι άνθρωποι της ομάδας της Αμμοχώστου, ώστε να υπάρχει με το «καλημέρα» της νέας Ανόρθωσης που χτίζεται ένας παίκτης με τεράστια εμπειρία αλλά και την ποιότητα για να δώσει άμεσες λύσεις εκεί που είχε πέρσι μεγάλα θέματα η Ανόρθωση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ήταν τέτοια τα προβλήματα της Ανόρθωσης στον άξονα, που χρειάζεται τουλάχιστον ακόμη ένα οργανωτικό χαφ στην ομάδα. Με τον Πόποβιτς ουσιαστικά να είναι εκτός ομάδας αφού γίνονται προσπάθειες για διαζύγιο, η ομάδα της Αμμοχώστου χρειάζεται ακόμη ένα επιτελικό χαφ που θα δώσει ακόμη περισσότερες λύσεις στο επιθετικό τρίτο. Άλλωστε ο Πάντσεον είναι περισσότερο οκτάρι και θα πάρει στο ρόστερ την θέση του Χουσμπάουερ που αποχώρησε.

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ30196563
ΑΕΚ30188462
ΑΡΗΣ30193860
ΟΜΟΝΟΙΑ30177658
ΠΑΦΟΣ30175856
ΑΝΟΡΘΩΣΗ301461048
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3111101043
ΑΕΛ 311161439
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ311091239
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ311081338
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ31771728
ΔΟΞΑ31642122
ΟΘΕΛΛΟΣ31481920
AEZ312111817
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork