MC MEDIA NETWORK

Advertisement

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΓΟΡΑΚΗ ΣΤΟ S&G: «Δεν μπορείς να αποφύγεις το άγχος της επόμενης μέρας. Κι εγώ δεν υπήρξα εξαίρεση»

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τελειώνει σε μια ηλικία που είμαστε ακόμη πολύ νέοι. Δεν μπορείς να αποφύγεις το άγχος της επόμενης μέρας. Σκέψεις όπως τι θα κάνεις μετά, πως θα ζήσεις την οικογένεια σου βασανίζουν το μυαλό όλων. Κι εγώ δεν υπήρξα εξαίρεση», αναφέρει στο SHOOTANDGOAL στα πλαίσια του ρεπορτάζ μας για το θέμα της ψυχικής υγείας στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο θρύλος του Ελληνικού ποδοσφαίρου Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ο κ. Ζαγοράκης, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Ευρωβουλευτή, είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, Επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για θέματα Αθλητισμού.

Πάντως ο παλαίμαχος αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας ήταν από τους «τυχερούς» στον χώρο του ποδοσφαίρου καθώς μετά το τέλος της καριέρας του έμεινε κοντά στο άθλημα σε άλλους ρόλους. Ο κ. Ζαγοράκης μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προσωπικά είχα την τύχη το επόμενο μου επαγγελματικό βήμα με την μετάβαση μου σε διοικητικά καθήκοντα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ να έρθει άμεσα, οπότε το άγχος της επόμενης μέρας δεν πρόλαβε να εξελιχθεί σε πρόβλημα ψυχικής υγείας».

- Advertisement -

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Email επικοινωνίας: demetriouch@mcmedia.com.cy

Με το ρόλο που κατέχει στην Ευρωβουλή, ο κ. Ζαγοράκς μας τονίζει ότι «η διπλή σταδιοδρομία των αθλητών όλων των επιπέδων είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτό παλεύουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

- Advertisement -

«Δεν είναι τόσο λαμπερός όσο φαίνεται»

Ένας από τους λόγους που ποδοσφαιριστές ζητούν τη βοήθεια ειδικών, είναι και οι σοβαροί τραυματισμοί που αντιμετωπίζουν στην καριέρα τους, ενώ παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές έρχονται αντιμέτωποι με χρόνιους πόνους από τραυματισμούς που είχαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

«Ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν είναι τόσο λαμπερός όσο φαίνεται. Ένας στους τρεις επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πάσχει από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή σύμφωνα με στοιχεία της FIFPRO. Οι τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπές της προπόνησης και των αγώνων και μερικές φορές υφίστανται τραυματισμούς που τους στερούν ολόκληρη την ποδοσφαιρική τους πορεία. Ισχύει πράγματι ότι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που αντιμετωπίζουν ακόμη και χρόνιους πόνους λόγω τραυματισμών κατά την διάρκεια της καριέρας τους είναι πιθανό να αναφέρουν προβλήματα ψυχικής διαταραχής», μας ανέφερε σχετικά κ. Ζαγοράκης.

Ο κ. Ζαγοράκης, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Ευρωβουλευτή, είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, Επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για θέματα Αθλητισμού.

«Δεν μπορείς να αποφύγεις το άγχος της επόμενης μέρας»

- Advertisement -

Ένας άλλος σοβαρός λόγος για τον οποίο ποδοσφαιριστές είναι πολύ πιθανόν να αναφέρουν προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι και το γεγονός ότι η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα στα πολύ παραγωγικά χρόνια ζωής τους. Δεν υπάρχει ένας «μαγικός» αριθμός στον οποίο ένας ποδοσφαιριστής θα πει «τέλος», όμως οι περιπτώσεις των αθλητών που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και μετά τα 35 τους είναι σαφώς μικρότερος από αυτούς που θα ολοκληρώσουν την καριέρα τους νωρίτερα.

«Φυσικά», ήταν η απάντηση του κ. Ζαγοράκη στο ερώτημα που του θέσαμε αν τέτοιες σκέψεις υπήρχαν στο μυαλό του κατά τη διάρκεια της καριέρας του, προσθέτοντας ότι «το επαγγελματικό ποδόσφαιρο τελειώνει σε μια ηλικία που είμαστε ακόμη πολύ νέοι. Δεν μπορείς να αποφύγεις το άγχος της επόμενης μέρας. Σκέψεις όπως τι θα κάνεις μετά, πως θα ζήσεις την οικογένεια σου βασανίζουν το μυαλό όλων. Κι εγώ δεν υπήρξα εξαίρεση».

«Είχα την τύχη το επόμενο βήμα να έρθει άμεσα»

Πάντως ο παλαίμαχος αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας ήταν από τους «τυχερούς» στον χώρο του ποδοσφαίρου καθώς μετά το τέλος της καριέρας του έμεινε κοντά στο άθλημα σε άλλους ρόλους. Ο κ. Ζαγοράκης μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προσωπικά είχα την τύχη το επόμενο μου επαγγελματικό βήμα με την μετάβαση μου σε διοικητικά καθήκοντα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ να έρθει άμεσα, οπότε το άγχος της επόμενης μέρας δεν πρόλαβε να εξελιχθεί σε πρόβλημα ψυχικής υγείας».

Αυτός δεν είναι όμως ο κανόνας για τους περισσότερους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, αλλά η εξαίρεση.

«Για αυτό παλεύουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Εδώ είναι που εισέρχεται και ο ρόλος του στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον κ. Ζαγοράκη να μας τονίζει ότι «η διπλή σταδιοδρομία των αθλητών όλων των επιπέδων είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτό παλεύουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Πρόσθεσε πως «οι αθλητές έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε κατάλληλα εργαλεία εκπαίδευσης και κατάρτισης για να προετοιμάσουν τη ζωή τους μετά τη σταδιοδρομία τους στον χώρο του αθλητισμού αποκτώντας δεξιότητες άλλες πέραν του αθλητισμού. Έχουν δημοσιευθεί σχετικές ‘κατευθυντήριες γραμμές από την  Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διπλή σταδιοδρομία των αθλητών’. Τα οφέλη για τους αθλητές που εμπλέκονται σε προγράμματα διπλής καριέρας είναι μεταξύ άλλων οφέλη που συνδέονται με την υγεία όπως ο ισορροπημένος τρόπος ζωής, μειωμένα επίπεδα άγχους, αυξημένη ευεξία. Αναπτυξιακά οφέλη όπως καλύτερες συνθήκες για να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής στον αθλητισμό, εκπαίδευση και ανάπτυξη της προσωπικής τους ταυτότητας. Ταυτόχρονα, η κοινωνία και ο αθλητισμός θα επωφεληθούν από τη θετική εικόνα μορφωμένων αθλητών που κάνουν τον αθλητισμό πιο ελκυστικό για τους άλλους, λειτουργώντας θετικά για τις νέες και τους νέους μας».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ψυχικής υγείας στο χώρο του ποδοσφαίρου το οποίο αποτελεί σημαντικότατο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρηματοδοτούνται προγράμματα ψυχικής υγείας στα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν και επαγγελματίες αθλητές».

Η ευθύνη των προπονητών

Στον κ. Ζαγοράκη θέσαμε και το ερώτημα για το ποια πιστεύει ότι είναι η ευθύνη των προπονητών και του βοηθητικού προσωπικού σχετικά με το θέμα της ψυχικής υγείας των ποδοσφαιριστών και αν είμαστε σε μία εποχή που οφείλουν τα τεχνικά επιτελεία να δίνουν μεγαλύτερη βάση σε αυτό το ζήτημα.

«Ο προπονητής του ποδοσφαίρου, αλλά και γενικότερα όλων των αθλημάτων, αποτελεί την εικόνα της ομάδας προς τα έξω. Η συμπεριφορά του, τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στις κοινωνικές συναναστροφές, αντιπροσωπεύει όχι μόνο το έργο του αλλά και το σύνολο της ομάδας. Οπότε ναι, πιστεύω ότι η συμπεριφορά του μπορεί να παίξει και παίζει πολύ βασικό ρόλο στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, μας απάντησε αρχικά, προσθέτοντας πως «και φυσικά είμαστε σε μία εποχή που η αξία και σημασία της ψυχικής υγείας αναγνωρίζεται επιτέλους και της δίνεται η σημασία που της αρμόζει. Άρα σίγουρα και τα τεχνικά επιτελεία οφείλουν να δώσουν μεγαλύτερη βάση σε αυτό το ζήτημα, το οποίο επηρεάζει και την απόδοση των αθλητών πολλές φορές».

Ποια ήταν όμως η σχέση του ίδιου με τους προπονητές και τους συμπαίκτες που είχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του; Σύμφωνα με τις έρευνες γύρω από το θέμα, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που βιώνουν μια επιδεινωμένη σχέση με προπονητές ή συμπαίκτες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης το καλοκαίρι του 2004, σηκώνοντας το τρόπαιο το EURO ως αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας.

Όπως μας απάντησε, «ο καθορισμός του τρόπου επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικός για την διατήρηση των ισορροπιών και των σχέσεων με τους προπονητές και τους συμπαίκτες. Οι σχέσεις μου με τους προπονητές ήταν φιλικές αλλά πάνω απ’ όλα επαγγελματικές. Η επαγγελματική ατμόσφαιρα είναι απαραίτητη για την καθιέρωση μιας επίσημης γραμμής επικοινωνίας η οποία θα έχει σαν απώτερο σκοπό την καλύτερη λειτουργία της ομάδας. Οι σχέσεις που είχα με τους συμπαίκτες μου ήταν απαραίτητο να είναι φιλικές, αλλά την ίδια στιγμή ήμουν πάντοτε προετοιμασμένος να προασπίσω τα συμφέροντα της ομάδας ανεξάρτητα από προσωπικές σχέσεις και συμφέροντα».

«Δεν είναι απαραίτητο να είσαι αρεστός από τους συμπαίκτες σου αλλά πάντα πρέπει να είσαι σεβαστός», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η πίεση μετά την κατάκτηση του EURO 2004

Τέλος, θέσαμε στον κ. Ζαγοράκη το ερώτημα αν μετά από την κατάκτηση του EURO 2004 από την Ελλάδα ένιωθε ότι το βάρος αυτής της επιτυχίας και αν οι σαφώς αυξημένες προσδοκίες του κόσμου, τους έφερε σε περιόδους μεγαλύτερης ψυχολογικής πίεσης.

«Ναι. Είναι γεγονός. Ειδικά στους αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας θεωρώ ότι το βάρος αυξήθηκε κατά πολύ. Έπρεπε να κρατήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα υψηλό επίπεδο λόγω του ότι είχαμε κατακτήσει το πρώτο σκαλί της Ευρώπης. Έγινε προσπάθεια από μέρους μας, και σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο, να διατηρήσουμε το επίπεδό μας αυτό για να μπορέσουμε στη συνέχεια να αποδείξουμε ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο», απάντησε.

Τελευταία Νεα

ΚΟΚΟΡΙΝ;

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ30196563
ΑΕΚ30188462
ΑΡΗΣ30193860
ΟΜΟΝΟΙΑ30177658
ΠΑΦΟΣ30175856
ΑΝΟΡΘΩΣΗ301461048
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3111101043
ΑΕΛ 311161439
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ311091239
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ311081338
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ31771728
ΔΟΞΑ31642122
ΟΘΕΛΛΟΣ31481920
AEZ312111817
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork