MC MEDIA NETWORK

Advertisement

Βέλιμιρ Ζάετς: H μεταγραφή που άλλαξε επίπεδο τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1984…

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Όταν πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο αρχηγός της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας Βέλιμιρ Ζάετς, αρκετοί θεώρησαν πως επρόκειτο απλά για μια εντυπωσιακή καλοκαιρινή μεταγραφική κίνηση. Μερικά χρόνια αργότερα, θα διαπίστωναν όλοι, πως αυτή κατέληξε να είναι μία από τις πιο σημαντικές μεταγραφές που πραγματοποίησε ποτέ ελληνική ομάδα που θα άφηνε το αποτύπωμα της όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού.

 

Το καλοκαίρι του 1984 αποτέλεσε για τους φίλαθλους των πρασίνων μια ποδοσφαιρική «άνοιξη» που έφτασε καθυστερημένα, καθώς γεύονταν το νέκταρ των επιτυχιών της ομάδας τους, σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας από τους τίτλους (εξαίρεση το Κύπελλο του 1982). Και στο μεταγραφικό παζάρι όμως τα πράγματα είχαν εξελιχθεί ιδανικά, αφού ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού με συντονισμένες ενέργειες είχε φέρει στην ομάδα έναν ακόμη ποδοσφαιριστή, που έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα, ιστορία στο σύλλογο, τον Δημήτρη Σαραβάκο.

- Advertisement -

Μεγάλος στόχος η Ευρωπαϊκή διάκριση

Ο μεγάλος στόχος που είχε τεθεί εκείνη τη χρονιά, δεν ήταν μόνο η διεκδίκηση των εγχώριων τίτλων, αλλά και μια καλή πορεία στην Ευρώπη που θα έκανε την ομάδα γνωστή έξω από τα ελληνικά σύνορα. Για το λόγο αυτό, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε βάλει σκοπό να φέρει ένα μεγάλο όνομα στην ομάδα, που θα ήταν ικανό να ηγηθεί αυτής της νέας προσπάθειας. Στον αθλητικό Τύπο της εποχής παρήλαυναν καθημερινά, πολλά και γνωστά ονόματα του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ως υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι.

- Advertisement -

Dz6oaRJXcAAUSyg1.jpg

Κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, έφτασαν μια ανάσα από την υπογραφή, όπως αυτή του Γιουγκοσλάβου μέσου, Βλαντιμίρ Πέτροβιτς με πολύχρονη θητεία σε Ερυθρό ΑστέραΆρσεναλ και Αντβέρπ. Ο ποδοσφαιριστής είχε έρθει στην Αθήνα για τα ιατρικά τεστ, είχε μάλιστα υπογράψει και προσύμφωνο, όμως η μεταπήδηση του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς δεν προχώρησε το σχετικό νομοσχέδιο που θα έδινε την ευκαιρία στον Ρότσα να αγωνιστεί ως Έλληνας και να αδειάσει τη δεύτερη θέση ξένου που καταλάμβανε.

Διακαής πόθος ο Ζάετς

Ο διακαής πόθος της διοίκησης του Παναθηναϊκού ήταν όμως άλλος. Το όνομα αυτού, Βέλιμιρ Ζάετς ή «Ζέκο» που στα γιουγκοσλαβικά σήμαινε λαγός! Ο 28χρονος Κροάτης ποδοσφαιριστής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με συμμετοχή στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 και αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Γαλλίας το 1984, ήταν ο «εκλεκτός» που προσπαθούσε, κάτω από άκρα μυστικότητα, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης να φέρει στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Ο Ζάετς μπορούσε να αγωνιστεί το ίδιο καλά, τόσο στο κέντρο της άμυνας, ως λίμπερο, αλλά και ως συνδετικός κρίκος στο κέντρο, μεταφέροντας τη μπάλα από πίσω, οργανώνοντας έτσι και το επιθετικό κομμάτι. Δεν ήταν τυχαίος έτσι και ο χαρακτηρισμός, «Μπεκενμπάουερ της Γιουγκοσλαβίας», όπως τον αποκαλούσαν οι δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας.

FB_IMG_16267259314961.jpg

«Μάχη» για την ολοκλήρωση της μεταγραφής

Η υπόθεση του όμως δεν ήταν καθόλου απλή. Το τριφύλλι προσπαθούσε να αποσπάσει το «ναι» του ποδοσφαιριστή πριν την έναρξη των τελικών της Γαλλίας, φοβούμενο πως οι εμφανίσεις του στα γήπεδα της Γαλλίας, θα προσέλκυαν το ενδιαφέρον και άλλων ευρωπαϊκών ομάδων. Και πράγματι, δεν θα έπεφτε έξω. Παρ’ όλη τη μέτρια έως κακή παρουσία της Γιουγκοσλαβίας στο Euro ’84, στο κυνήγι της απόκτησης του «Ζέκο» ήταν πάντα η Πρωταθλήτρια Ευρώπης 1983, ομάδα του Αμβούργου, και στη συνέχεια προστέθηκε η Μπορντό, η Τότεναμ και η Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα

Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, το αστραπιαίο ταξίδι που του οργάνωσε στα τέλη Μαΐου είχε αποτέλεσμα. Καλεσμένοι του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο ίδιος και η σύζυγος του θα παρακολουθούσαν από τα επίσημα της Λεωφόρου, τον αγώνα Παναθηναϊκού – Εθνικού 2-0 και στη συνέχεια θα συζητούσαν στο κότερο του προέδρου τις λεπτομέρειες της νέας συνεργασίας

Εκεί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα υπέγραφε συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών, έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, το συνολικό ποσό της μεταγραφής του Ζάετς (για τον ποδοσφαιριστή και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ) θα έφτανε το ποσό των 70 εκατομμυρίων δραχμών. Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη με το Αμβούργο για την υπογραφή του παίκτη και οι συζητήσεις ήταν πολύωρες, καθώς οι μάνατζερ των Πρωταθλητών Γερμανίας είχαν κάνει δελεαστική πρόταση για τον Ζάετς, που ανερχόταν στο ποσό του 1.300.000 μάρκων, περίπου 53.600.000 δραχμές.

zajec_2.jpg

Τελικά με τη σύμφωνη γνώμη και των κ.κ. Βαρδή και Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, η τελική απόφαση ήταν να υπερκεραστεί η προσφορά του Αμβούργου, κάτι που είχε ζητήσει και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, αφού από την πρώτη στιγμή είχε εκδηλώσει την προτίμηση του για να συνεχίσει την καριέρα του στην Αθήνα.

Η άφιξη του Ζάετς και οι πρώτες δηλώσεις

Έτσι, όταν τον Ιούλιο του 1984, ο Ζάετς έφτανε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνοδευόμενος από τον πρώην συμπαίκτη του, και πρώην ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα Αθηνών και της ΠαναχαϊκήςΜάριο Μπόνιτς, επικράτησε τεράστιος ενθουσιασμός στις τάξεις των φίλαθλων, που για μικρό διάστημα, είχαν ανησυχήσει από την εμπλοκή της Νότιγχαμ Φόρεστ και από τη μικρή καθυστέρηση στην άφιξη του.

Ο ίδιος, περιχαρής θα δήλωνε στους εκπροσώπους του Τύπου«Ερχόμενος στον Παναθηναϊκό, νοιώθω σαν στο σπίτι μου. Γνωρίζω πολλά πράγματα για τη νέα μου ομάδα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν αισθάνομαι σαν ξένος. Έχω βρεθεί στο καλύτερο περιβάλλον και θέλω να προσφέρω την καλύτερη μπάλα της σταδιοδρομίας μου».

zajec.jpg

Η συνέχεια σε όλους γνωστή. Αγωνίστηκε για 4 χρόνια στο τριφύλλι καταγράφοντας 67 συμμετοχές και 11 γκολ.
Αποτέλεσε βασικό στέλεχος, συνθέτοντας με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και τον Δημήτρη Σαραβάκο ένα εξαιρετικό τρίγωνο, που έδωσε στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να φτάσει έως τους « του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1985 για να αποκλειστεί από τη Λίβερπουλ. Κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο το 1986 και το Κύπελλο του 1988 κόντρα στον Ολυμπιακό.

Η πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελλάδα

Παρακολουθήστε στο βίντεο παρακάτω, μια αποκλειστική συνέντευξη του, που παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ-2 «Κοντά στα Σπορ» και στον Στράτο Σεφτελή λίγο καιρό μετά την έλευση του στη χώρα μας. Καταθέτει τις απόψεις του για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και των άλλων ομάδων, λεπτομέρειες της μεταγραφής του και μιλάει για τους στόχους του με τη νέα του ομάδα.

Πηγή:bnsports.gr

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ30196563
ΑΕΚ30188462
ΑΡΗΣ30193860
ΟΜΟΝΟΙΑ30177658
ΠΑΦΟΣ30175856
ΑΝΟΡΘΩΣΗ301461048
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3111101043
ΑΕΛ 311161439
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ311091239
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ311081338
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ31771728
ΔΟΞΑ31642122
ΟΘΕΛΛΟΣ31481920
AEZ312111817
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork