MC MEDIA NETWORK

Advertisement

(ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗ) Οι 45 μεταγραφές Τιμούρ σε 3 χρόνια «φωνάζουν» Τεχνικό Διευθυντή / Αποτυχία οι μισές

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στην Ανόρθωση έπεσε στο τραπέζι θέμα πρόσληψης Τεχνικού Διευθυντή.

Το όλα θέμα δεν προχώρησε όμως η λογική, βλέποντας και τις κακές μεταγραφικές επιλογές που έγιναν σε καλοκαίρι και χειμώνα, λέει ότι το θέμα αυτό θα ξανανοίξει το ερχόμενο διάστημα.

Το μοντέλο του προπονητή που τα κάνει όλα όχι μόνο έχει ατονήσει, έχει πεθάνει οριστικά εδώ και καιρό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

- Advertisement -

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια με τον Τιμούρ Κετσπάγια στον πάγκο, η Ανόρθωση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ομάδα μίας χρήσης.

Και αυτό γιατί αρκετά συνηθισμένες επιλογές που γίνονται, αφορούν παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας με μονοετή συμβόλαια που έρχονται για την εμπειρία τους, όπως τους υπολείπονται η ταχύτητα, η αντοχή και η «δίψα».

- Advertisement -

Πριν τον περασμένο Ιανουάριο μάλιστα και τις ανανεώσεις που ακολούθησαν και τους παίκτες που αποκτήθηκαν, οι μόνοι ξένοι ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της Ανόρθωσης που είχαν συμβόλαιο και για την περίοδο 2022-2023 ήταν οι Κορέια και Πόποβιτς!

Κατανοεί κανείς λοιπόν πως με αυτά τα δεδομένα, πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις μία ομάδα στα σωστά πλαίσια, δηλαδή διατηρώντας ένα βασικό κορμό και προσθέτοντας πινελιές ποιότητας εκεί που χρειάζεται ενίσχυση.

Επιστροφή στο θέμα μας όμως και στο πόσο αναγκαίο είναι για την Ανόρθωση να προσλάβει ανθρώπους που θα είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό.

Δυστυχώς για την ομάδα της Αμμοχώστου το υφιστάμενο πλάνο δεν δουλεύει. Το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας δυσκολεύεται να βρει ποδοσφαιριστές με βάση τις αγωνιστικές ανάγκες της ομάδας.

- Advertisement -

Και εξηγούμε. Εδώ και τρία χρόνια οι επιθετικοί που έρχονται στην Ανόρθωση έχουν το ίδιο ‘καλούπι’. Επιθετικοί περισσότερο του κουτιού, που δεν μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους και περισσότερο η θέση τους θα ήταν ιδανική σε εντεκάδα δύο επιθετικών.

Κατσαράβα, Σαντίκ, Μανιάς, Κβιλιτάια, Λάφερτι, Ρουσιάς, Νοβότνι. Αν εξαιρέσουμε τον Κβιλιτάια ο οποίος παρά το ύψος του μπορεί να παίξει με την πλάτη στο τέρμα ενώ δεν είναι κακός και με τη μπάλα στα πόδια, οι άλλοι ήρθαν και δεν ακούμπησαν στην Ανόρθωση, αν και θα περιμένουμε την τελική κρίση για τον Ούγγρο.

Δεν χρειάζεται να καθίσουμε να υπολογίσουμε, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πέραν του Κβιλιτάια, η Ανόρθωση πήρε από τους άλλους 6 επιθετικούς λιγότερο από 20 τέρματα σε τρία χρόνια. Αριθμός όχι απλά απογοητευτικός, αλλά για κλάματα.

Ένας Τεχνικός Διευθυντής ή άτομα που θα είχαν προσληφθεί αποκλειστικά για το μεταγραφικό προγραμματισμό της ομάδας της Αμμοχώστου, θα εντόπιζαν για παράδειγμα από καιρό ότι κάτι πάει λάθος με τους επιθετικούς που έρχονται στην ομάδα.

Ότι αυτό το καλούπι επιθετικού δεν ταιριάζει στον τρόπο παιγνιδιού του Τιμούρ Κετσπάγια και πρέπει να κοιτάξουν προς διαφορετικού τύπου επιθετικούς. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, δείγμα της αδυναμίας της ομάδας σκάουτινγκ της Ανόρθωσης να εντοπίσει και να φέρει τους σωστούς ποδοσφαιριστές.

Θα αφήσουμε την θεωρία όμως και θα πάμε σε πραγματικούς αριθμούς.

Τα τελευταία τρία χρόνια στην Ανόρθωση, και καλοκαίρι και χειμώνα, έγιναν συνολικά 45 (!) μεταγραφές! Αν υπολογίσουμε και την ανανέωση του Κατσαράβα που δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτα, πάμε στους 46.

Ήρθαν δηλαδή τέσσερεις εντεκάδες και κάτι παίκτες, με τους περισσότερους από τους μισούς να έχουν φύγει ως αποτυχημένες μεταγραφές.

* Με έντονο χρώμα οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν τη διετία 2019-2021 και παραμένουν στο ρόστερ της φετινής χρονιάς

Καλοκαίρι 2019-2020

Βργκοτς, Σαντίκ, Βασιλακάκης, Αρτυματάς, Νταουσβίλι, Μαργκάσα, Λόρια, Παπαδόπουλος, Μικάια, Γιωργαλλίδης, Σελίν, Γκαλίτσιος, Στυλιανού, Καλτσάς, Οκριασβίλι, Χατζηβασίλης, Μανθάτης.

Χειμώνας 2019-2020

Ανανίντζε, Χριστοφή.

Καλοκαίρι 2020-2021

Ντορ Μίχα, Κβιλιτάια, Μανιάς, Χουσμπάουερ, Νεοφύτου, Χρυσοστόμου, Τζουρ, Κορέια, Αμπαρτζουμιάν, Παρούτης, Ελουντού.

Χειμώνας 2020-2021

Ρισβάνης, Μπουσουλάτζιτς.

Καλοκαίρι 2021-2022

Πόποβιτς, Χριστοδουλόπουλος, Αραγιούρι, Ρουσιάς, Λάφερτι, Αβραάμ, Αντωνιάδης, Ουάρντα, Νινούα, Ντέλετιτς.

Χειμώνας 2021-2022

Εσκοβάλ, Νοβότνι, Βερχόβετς.

Πάνω από τις μισές μεταγραφές αποτυχημένες

Πόσες από αυτές τις μεταγραφές ήταν αποτυχημένες και πόσες οι πετυχημένες;

Η ζυγαριά γέρνει προς το πρώτο καθώς οι περισσότεροι από τους παίκτες που ήρθαν αυτή την τριετία έχουν ήδη φύγει από την ομάδα, ενώ λίγοι είναι αυτοί που πρόσφεραν πραγματικά.

Υπάρχει και η τρίτη κατηγορία για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη το… αποτέλεσμα, αλλά πάμε να δούμε όλα τα ονόματα αναλυτικά.

Αυτοί που δεν βοήθησαν:

Σαντίκ, Βασιλακάκης, Παπαδόπουλος, Μικάια, Γιωργαλλίδης, Σελίν, Στυλιανού, Χατζηβασίλης, Μανθάτης, Ανανίντζε, Μανιάς, Νεοφύτου, Παρούτης, Ελουντού, Μπουσουλάτζιτς, Πόποβιτς, Ρουσιάς, Λάφερτι, Αβραάμ, Νινούα, Ντέλετιτς.

Εδώ ξεχωρίζει ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία, βρίσκοντα οι περισσότεροι επιθετικοί που ήρθαν στην ομάδα της Αμμοχώστου τα τελευταία χρόνια. Επιθετικοί οι οποίοι είτε δεν ταίριαξαν στο αγωνιστικό πλάνο της Ανόρθωσης, είτε δεν είχαν την ποιότητα που έπρεπε, το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη αδυναμία να βρεθούν οι παίκτες με τα σωστά αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν στον τρόπο παιγνιδιού το Τιμούρ Κετσπάγια.

Αυτοί που βοήθησαν:

Αρτυματάς, Νταουσβίλι, Μαργκάσα, Λόρια, Γκαλίτσιος, Οκριασβίλι, Χριστοφή, Κβιλιτάια, Χουσμπάουερ, Χρυσοστόμου, Τζουρ, Κορέια, Αμπαρτζουμιάν, Χριστοδουλόπουλος, Αντωνιάδης, Ουάρντα.

Βλέπουμε ότι οι μεταγραφές που έχουν επιτύχει είναι λιγότερες αυτές που απέτυχαν. Από αυτούς όμως, λίγοι μπορεί να αποτελέσουν το λεγόμενο μέλλον της Ανόρθωσης. Κορέια και Αμπαρτζουμιάν διανύουν μία εξαιρετική χρονιά και στα άκρα της άμυνας, σε ότι αφορά τους βασικούς, δεν θα έχει θέμα η Ανόρθωση. Ο Λάζαρος όμως δεν είναι παίκτης 90λεπτου πλέον, ο Ουάρντα δύσκολα θα μείνει στην ομάδα λόγω συμβολαίου, το συμβόλαιο του Αρτυματά δεν έχει ακόμη ανανεωθεί ενώ ο Χουσμπάουερ ναι μεν παρουσιάζεται πολύ καλύτερος φέτος σε σχέση με πέρσι, όμως λόγω της έλλειψης ταχύτητας χρειάζεται δύο «μηχανάκια» δίπλα του για να μην φαίνονται οι αδυναμίες του. Είναι ορατό το ενδεχόμενο όπως σημαντικοί ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης κατά την φετινή χρονιά, να μην είναι στο ρόστερ του χρόνου.

Έτσι και έτσι:

Βργκοτς, Καλτσάς, Ντορ Μίχα, Αραγιούρι, Ρισβάνης.

Αραγιούρι και Ρισβάνης είναι καλοί, πολύ καλοί κεντρικοί αμυντικοί. Όμως είναι και οι δύο πολύ αργοί. Το καλοκαίρι πριν την έλευση του Φινλανδού, ο σίγουρος βασικός θεωρείτο ο Σπύρος Ρισβάνης. Η ομάδα προγραμματισμού όμως αντί να πλαισιώσει τον Ελλαδίτη με έναν κεντρικό αμυντικό ο οποίος να έχει ταχύτητα, επέλεξε τον Αραγιούρι ο οποίος μαζί με τον Ρισβάνη αποτελούν ίσως το πιο αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο στην Κύπρο. Δεν είναι παράξενο που οι δύο δεν μπορούν να αποδώσουν μαζί απέναντι σε ομάδες με ικανοποιητική ποιότητα, δεν είναι παράξενο που «έσπασε» εδώ και καιρό αυτό το δίδυμο. Είναι ακόμη ένα παράδειγμα της δυσκολίας που διακατάχει την ομάδα προγραμματισμού να δει τι παίκτες έχουν στη διάθεσή τους και τι παίκτες χρειάζονται να έρθουν για να συμπληρώσουν αυτούς που είναι ήδη στην ομάδα. Ειδικά τώρα με τον τραυματισμό του Αντωνιάδη ο οποίος δεν είναι και ο πιο ποιοτικός αμυντικός, όμως είναι πιο γρήγορος από τους δύο που αναφέραμε και η ταχύτητα διορθώνει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί την αμυντική γραμμή της Ανόρθωσης ο Τιμούρ Κετσπάγια.

Αυτοί που δεν… ξέρουμε ακόμη:

Εσκοβάλ, Νοβότνι, Βερχόβετς.

Για τους τρεις που ήρθαν το καλοκαίρι δεν μπορούμε να κρίνουμε από τώρα. Όμως μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα γύρω από την επιλογή τους. Για παράδειγμα ότι με την απόκτηση Νοβότνι, η Ανόρθωση έφερε έναν επιθετικό με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτούς που δεν ταίριαξαν στο πλάνο. Για τον Βερχόβετς, μέχρι τώρα φάνηκε ότι έχει ποιότητα όμως η Ανόρθωση κοίταζε αρχικά για απόκτηση χαφ με άλλα χαρακτηριστικά, πιο δημιουργικά. Όσο για τον Εσκοβάλ, η απόκτησή του ήταν λίγο… παράξενη από την αρχή γιατί μετά που έφυγαν Κατσαράβα και Λάφερτι, η Ανόρθωση έμεινε με μόνο επιθετικό τον Νοβότνι, πέραν του Ρουσιά ο οποίος δεν υπολογίζεται και ιδιαίτερα, και ενώ δεν έγινε κίνηση για απόκτηση ακόμη ενός επιθετικού, αποκτήθηκε κεντρικός αμυντικός ενώ υπήρχαν άλλοι τέσσερεις στο ρόστερ. Αν ερχόταν και ήταν βασικός από την αρχή, τότε θα μιλούσαμε διαφορετικά, όμως μέχρι τώρα έχει αγωνιστεί περίπου ένα δεκάλεπτο. Αν δεν υπολογίζεται από τον Τιμούρ τότε το γεγονός ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023, κάνει ακόμη χειρότερη την απόκτησή του.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν

– Οι παίκτες που έφυγαν από την ομάδα της Αμμοχώστου και δεν πρόσφεραν απολύτως τίποτα είναι πάρα πολλοί. Αρκετοί από αυτούς δεν είχαν την απαιτούμενη ποιότητα, κάποιοι δεν είχαν τις αντοχές λόγω ηλικίας, κάποιοι άλλοι μπήκαν σε ένα αγωνιστικό σύστημα στο οποίο δεν μπορούσαν να αποδώσουν. Υπάρχουν και κάποιες μεταγραφές Κυπρίων παικτών που έγιναν για να γίνουν για τους οποίους στην τελική σπαταλήθηκε χρήμα για να βρίσκονται στην άκρη του πάγκου.

– Από τις 32 μεταγραφές που έγιναν τη διετία 2019-2021, μόνο 12 παραμένουν στο ρόστερ, συμπεριλαμβανομένου και των Νεοφύτου και Παρούτη οι οποίοι δόθηκαν ως βασικοί. Από τους άλλους 10, Καλτσάς και Ρισβάνης δεν αναμένεται να συνεχίσουν, δύσκολα θα παραμείνει και ο Τζουρ, ο ένας είναι ο τρίτος τερματοφύλακας Κυριάκος Παπαδόπουλος. Προσθέτουμε ως 13ο τον Μπουσουλάτζιτς ο οποίος είναι εκτός καταλόγου Α’ αλλά συνεχίζει να είναι στο μισθολόγιο. Με πολύ λίγα λόγια, η τεράστια πλειοψηφία των μεταγραφών που έγιναν εκείνη τη διετία είτε έφυγαν ως αποτυχημένοι, είτε έφυγαν λόγω μη ανανέωσης του συμβολαίου τους.

– Όπως είπαμε, πολλοί από τους παίκτες που ήρθαν στην Ανόρθωση και δεν απόδωσαν, είναι επειδή δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν το αγωνιστικό πλάνο του Τιμούρ Κετσπάγια. Είναι ευθύνη όμως του προπονητή και των συνεργατών του να φέρουν εκείνους τους ποδοσφαιριστές που έχει ανάγκη η ομάδα τους. Για παράδειγμα ο Μπουσουλάτζιτς που πληρώνεται πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για να κάθεται, ήρθε για να δώσει δημιουργικές λύσεις στον άξονα όταν η θέση που αγωνίζεται είναι 6άρι! Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, στην Ανόρθωση αναζητούσαν δημιουργικό χαφ, βρέθηκαν κοντά στον Σουηδό Μάρκους Ροντέν, αλλά μετά το ναυάγιο έφεραν τον Βερχόβετς ο οποίος είναι περισσότερο ανασταλτικό χαφ. Βλέπουμε δηλαδή ότι τη μία εβδομάδα στην Ανόρθωση θέλουν παίκτη σε μία θέση, και την επόμενη θέση φέρνουν παίκτη σε άλλη θέση, στην οποία μάλιστα η ανάγκη ενίσχυσης δεν ήταν τόσο σημαντική.

– Για τους επιθετικούς τα είπαμε. Όταν εδώ και τρία χρόνια η ομάδα προγραμματισμού αδυνατεί να φέρει έναν παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά, έναν παίκτη που να μην είναι απλά ‘κολώνα’ στην κορυφή αλλά να μπορεί να συμμετέχει στο παιγνίδι, να μπορεί να δημιουργήσει, να μπορεί να βγει έξω από το κουτί και να πάει στο ένας με έναν, τότε δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιόμαστε γιατί δεν παίρνει τέρμα από τους επιθετικούς της η Ανόρθωση.

– Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ο προπονητής που μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Ο Τιμούρ Κετσπάγια χρειάζεται βοήθεια στην επιλογή των παικτών που στελεχώνουν την ομάδα του από έναν άνθρωπο του οποίου αυτή θα είναι η δουλειά. Ένας άνθρωπος ο οποίος θα μπορεί να βρει στην αγορά παίκτες νεαρής ηλικίας με ψηλό ταβάνι, παίκτες που να έχουν αρκετά ποδοσφαιρικά χρόνια μπροστά τους και παίκτες που να έχουν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έχει ανάγκη η Ανόρθωση. Όταν βρεθεί αυτός ο άνθρωπος και φύγει όλη αυτή η πίεση από τον Τιμούρ Κετσπάγια, να είστε σίγουροι ότι ο Γεωργιανός θα είναι και πολύ καλύτερος στα προπονητικά του καθήκοντα.

– Οι μεταγραφικές αγορές του Τιμούρ Κετσπάγια είναι πολύ περιορισμένες. Του αρέσει να φέρνει στην ομάδα παίκτες που γνωρίζει ο ίδιος, για παράδειγμα από Κύπρο, Ελλάδα και Γεωργία, όμως υπάρχει ένας τεράστιος ποδοσφαιρικός κόσμος εκεί έξω που περιμένει κάποιος να τον ανακαλύψει. Και ένας Τεχνικός Διευθυντής που θα είναι αποκλειστικά η δουλειά του αυτή, κάποιος που θα έχει ‘άκρες΄ σε αγορές που παράγουν ταλέντα, θα δώσει άλλη βαρύτητα στο μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας της Αμμοχώστου.

Η διοίκηση τι λέει;

Πάντως για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να το πάρει απόφαση και η διοίκηση της Ανόρθωσης.

Στη διάσκεψη τύπου της ομάδας της Αμμοχώστου στις 29 του Μάη 2021, ο Πρόεδρος της ομάδας Ευγένιος Χαμπουλλάς είχε δηλώσει ότι «Αποφασίσαμε να πάρουμε αθλητικό διευθυντή, όχι τεχνικό διευθυντή όπως έχει ακουστεί. Έχουμε ήδη κοιτάξει κάποιες περιπτώσεις. Αναμένεται εντός του Ιουνίου να πάρουμε την απόφαση».

Στο PRO-SHOW PODCAST στις 7 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο κ. Χαμπουλλάς δήλωνε ότι «Αυτή τη στιγμή ναι εξετάζουμε το θέμα τεχνικού διευθυντή κι εύχομαι ότι πριν το τέλος του χρόνου θα προκύψει λύση».

Δύο εβδομάδες αργότερα στην Digital TV,  ο Πρόεδρος της Ανόρθωσης δήλωνε ότι «Το θέμα Τεχνικού Διευθυντή, δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή».

Το τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ34226672
ΑΕΚ34218571
ΟΜΟΝΟΙΑ34198765
ΑΡΗΣ341941161
ΠΑΦΟΣ341861060
ΑΝΟΡΘΩΣΗ341571252
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3716111059
ΑΕΛ 371481550
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ381381747
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ3812111547
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ371091839
ΔΟΞΑ37942431
ΟΘΕΛΛΟΣ37692227
AEZ372112417
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork