MC MEDIA NETWORK

Advertisement

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Λ. ΦΟΥΡΛΑ ΣΤΟ S&G: Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και το μείζον θέμα της ψυχικής υγείας

Advertisement
ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό πρότζεκτ ανέλαβε και έφερε εις πέρας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, πρότζεκτ στο οποίο μετά από πρωτοβουλία του ιδίου έχουν ενσωματωθεί και αναφορές για την ψυχική υγεία που σαφώς επηρεάζουν και τον χώρο του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες το Ευρωκοινοβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, έκθεση της οποίας εισηγητής ήταν ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λαμβάνει κονδύλια από την Ένωση τα οποία θα δίνονται σε οργανωμένα σύνολα όπως π.χ Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και εργοδοτικές οργανώσεις με τα οποία θα εκπαιδεύουν το προσωπικό τους για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει ο κ. Φουρλάς σε συνέντευξή του στο SHOOTANDGOAL, σε πολλά σημεία της έκθεσης έχει ενσωματώσει ως εισηγητής το θέμα της ψυχικής υγείας με συγκεκριμένες αναφορές. Ένα θέμα το οποίο ο κ. Φουρλάς χαρακτηρίζει μείζον θέμα και στην Κύπρο, τονίζοντας ότι το ποσοστό εργαζομένων στον τομέα του αθλητισμού στην χώρα μας είναι πολύ ψηλό συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη.

Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Email επικοινωνίας: demetriouch@mcmedia.com.cy

- Advertisement -

«Μου έχει ανατεθεί ως εισηγητής  ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα της Ένωσης για το 2023, αυτό του Ευρωπαϊκού έτους Δεξιοτήτων. Μία πολύ σημαντική παράμετρος που λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψιν ήταν αυτή της ψυχικής υγείας των εργαζομένων σε όλους τους τομείς. Γίνονταν προσπάθειες από συναδέλφους για να καταστεί το 2023 ως το Έτος αφιερωμένο στη ψυχική υγεία. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά αφού ένας στους έξι Ευρωπαίους υπέφερε από ψυχικά νοσήματα, ποσοστό που αυξήθηκε σε 1 στους 2 μετά την πανδημία», μας ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

Γενικότερα, το θέμα της ψυχικής υγείας αποτελεί θέμα ταμπού για την κοινωνία και κυρίως στον χώρο του αθλητισμού, όπου οι αθλητές δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να μιλήσουν για θέματα τέτοιες φύσεως που τους απασχολούν. Η πίεση για ένα καλό αποτέλεσμα και η υπερέκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media, μεταξύ άλλων, φέρνουν τους αθλητές αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις για τις οποίες πολλές φορές αποφεύγουν να μιλήσουν.

Ψηλότερο στην Κύπρο συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη

- Advertisement -

Τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται και στην Κύπρο τα περιστατικά αθλητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με το SHOOTANDGOAL το προηγούμενο διάστημα να καταδεικνύει τη σημαντικότητα του όλου ζητήματος.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Φουρλάς, αν και το έτος 2023 εν τέλει δεν έχει ανακηρυχθεί ως έτος ψυχικής υγείας αλλά έτος δεξιοτήτων, «έχω ενσωματώσει ως εισηγητής το θέμα της ψυχικής υγείας με συγκεκριμένες αναφορές σε πολλά σημεία της έκθεσης. Μην ξεχνάμε πως η ψυχική υγεία στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί μείζον θέμα και στην Κύπρο το ποσοστό εργαζομένων στον τομέα του αθλητισμού είναι πολύ ψηλό συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη».

Πρόσθεσε πως «η ψυχική ευημερία του ατόμου επηρεάζει σαφώς την παραγωγικότητα του και αυτό φυσικά ισχύει και για τους αθλητές αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα του αθλητισμού όπου η απόδοση τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ψυχική τους υγεία. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά και να ενσκήψουμε σε αυτό ούτως ώστε να υποστηρίζουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους εμπόδια καθημερινά».

Διαμόρφωση πολιτικών στον αθλητισμό

Σε ερώτηση μας στον κ. Φουρλά για το ποιο ρόλο μπορεί να έχει γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην διαμόρφωση πολιτικών για τον αθλητισμό, μας απάντησε ότι «ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο στο οποίο οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχετικά πρόσφατες, αφού αποκτήθηκαν με την Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009, που σημαίνει ότι μέχρι τότε η Ε.Ε δεν μπορούσε να διαμορφώσει πολιτική ή να χρηματοδοτήσει δράσεις που αφορούν τον αθλητισμό».

Η Ε.Ε, συνέχισε ο κ. Φουρλάς, «είναι αρμόδια για τη χάραξη τεκμηριωμένης πολιτικής, καθώς και για την προώθηση της συνεργασίας και τη διαχείριση πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι άξιο αναφοράς ότι για πρώτη φορά την περίοδο 2014-2020 θεσπίστηκε ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για να στηρίξει προγράμματα και δίκτυα στον τομέα του αθλητισμού».

Ένα βήμα για το οποίο ο ίδιος δηλώνει περήφανος, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, αρμόδιας για θέματα παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Όμως, όπως μας αναφέρει, η αρμοδιότητα της Ε.Ε στον αθλητισμό είναι περιορισμένη και μη δεσμευτική.

«Η Ε.Ε μπορεί να ασκεί συμπληρωματικό και υποστηρικτικό ρόλο προς τις εθνικές κυβερνήσεις όσο αφορά τις πολιτικές που αφορούν τον αθλητισμό. Ως εκ τούτου, η Ε.Ε ενεργεί μέσω  της ‘ήπιας’ πολιτικής, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές και το σημαντικότερο χρηματοδοτεί ενέργειες και δράσεις που σχετίζονται με την προώθηση των εκάστοτε στόχων».

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε ότι αφορά το Ευρωκοινοβούλιο, η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αθλητισμού εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητας της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) «στην οποία όπως ανέφερα συμμετέχω ενεργά ως μέλος και ως εισηγητής σε διάφορες γνωμοδοτήσεις και εκθέσεις».

Όπως μας ανέφερε ο κ. Φουρλάς, «το 2012 το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση στον αθλητισμό, το οποίο προετοίμασε το έδαφος για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, κάτι που σίγουρα ενισχύει και την κοινωνική σημασία του αθλητισμού». Επιπρόσθετα σε ψηφίσματά του, συνέχισε, «το Κοινοβούλιο έχει ασχοληθεί με το θέμα της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον αθλητισμό, καθώς και με το θέμα της ενεργού γήρανσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Ο καθοριστικός ρόλος του αθλητισμού αναφέρεται επίσης στο ψήφισμα του 2016 για την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, όπου υπογραμμίζεται ο σημαντικός ρόλος του αθλητισμού ως μέσου προαγωγής του κοινωνικού και διαπολιτισμικού διαλόγου, με την προώθηση της δημιουργίας θετικών σχέσεων μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και των προσφύγων και αιτούντων άσυλο».

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής πρόσθεσε πως σε κάποια κράτη μέλη έχουν γίνει τομές και τροποποιήσεις ούτως ώστε να μπορούν οι αθλητές να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες που προκύπτουν και να διαχειρίζονται τα αρνητικά τους αισθήματα.

Εδώ μπαίνει στην εξίσωση και το θέμα του αθλητικού ψυχολόγου, που τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται και πιο «αποδεκτό» στην χώρα μας τουλάχιστον στις πιο μικρές ηλικίες.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Φουρλάς, «στην Ελλάδα μετά την τροποποίηση του νόμου κάθε αθλητική ομοσπονδία υποχρεούται να προσλάβει σύμβουλο αθλητικής ψυχολογίας ως ειδικό συνεργάτη, κάτι πρωτοποριακό και το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των αθλητών. Αναγνωρίζεται πως η ψυχική υγεία αποτελεί λοιπόν αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης των αθλητών. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, τα περισσότερα εξειδικευμένα Κέντρα Αθλητικής Τεχνικής διέθεταν ήδη από το 2016 αθλητικούς ψυχολόγους».

Τελευταία Νεα

Advertisement
ΟΜΑΔΑ Α Ν Ι Η Β
A'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ34226672
ΑΕΚ34218571
ΟΜΟΝΟΙΑ34198765
ΑΡΗΣ341941161
ΠΑΦΟΣ341861060
ΑΝΟΡΘΩΣΗ341571252
Β'ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ3716111059
ΑΕΛ 371481550
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ3712111447
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ371281745
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ371091839
ΔΟΞΑ37942431
ΟΘΕΛΛΟΣ37692227
AEZ372112417
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Newtork